• Nema rezultata za traženu pretragu

Valuta

Valuta

VALUTA

13/09/2022

Kao dio gospodarskog sustava, svaki se dan susrećemo s „valutom“, odnosno novcem u različitim oblicima. Radi se o sredstvu razmjene koje omogućuje sve naše financijske transakcije, počevši od svakodnevnog odlaska u trgovinu.

Naša je valuta Hrvatska kuna (HRK).

 

Kako se u sve to uklapa valuta?

Kada trošimo kune, pokrećemo sve njene funkcije.

Kažemo da je kuna sredstvo razmjene jer nam omogućava kupnju robe i usluga te je također obračunska jedinica kojom se mjeri vrijednost svih ekonomskih transakcija: određuje vrijednost onoga što kupujemo, pokazuje koliko novaca imamo na računu, mjeri vrijednost štednje i kupovnu moć. Zatim postaje pričuva vrijednosti.

Dodatne informacije

Minca, moneta, monnaie, money, moneda... naziv na mnogim jezicima svoj korijen vuče od starorimske kovačnice, koja se nalazila nedaleko od hrama boginje Junone Monete, koja je ime dobila kad su guske, inače posvećene boginji, spasile Rim tako što su Rimljane upozorile (lat. monere – upozoriti) na dolazak ratobornih Gala.

Danas svaka država ima svoju kovnicu novca.

Hrvatski novčarski zavod d.o.o. osnovan je 23. travnja 1993., a pušten u rad 14. siječnja 1994. godine.

Osnovna djelatnost Hrvatskog novčarskog zavoda je proizvodnja:

  • kovanog novca
  • zlatnih i srebrnih medalja te medalja iz drugih metala
  • prigodnih plaketa i znački u različitim metalima i drugih programa po zahtjevu
  • izrada žigova proizvođača i dobavljača predmeta od plemenitih kovina
  • osnivač Hrvatskog novčarskog zavoda d.o.o. je Hrvatska narodna banka sa 100% udjela.

Dodatne informacije

Kovanice danas nemaju intrinzičnu vrijednost, odnosno njihova vrijednost nije povezana s vrstom metala od kojeg se izrađuju. Nekoć je kovanica izrađena od određene količine zlata bila vrjednija od kovanice izrađene od jednake količine srebra. Vrijednost je kovanica i novčanica eura ekstrinzična, odnosno odgovara tečajnoj vrijednosti koju određuje tržište. Međutim, takva vrsta konvertibilnosti u samim temeljima povezana je s kupovnom moći, kao što su inflacija, hiperinflacija i deflacija (poveznica na video o inflaciji).

 

Valuta u digitalno doba

Valuta je doživjela brojne promjene iz praktičnih razloga, a ponajviše zbog krivotvoritelja, lopova i prevaranata.

Ček se pokazao kao sjajna ideja i kada je uveden, prvi put nije bilo potrebe fizički rukovati novcem. Osmišljen je kao sigurno sredstvo plaćanja ponajprije u svrhu bržeg prijenosa novca, uz više jamstava i bolje zaštitne mjere. Međutim, potrebno je dobro obratiti pozornost da ima dovoljno sredstava na računu, kao i na sumnjive čekove.

Elektroničke kartice sve više zamjenjuju plaćanje u gotovini čime se smanjuje rizik od krađe i omogućuje praćenje transakcija. No, kartice možemo izgubiti ili nam ih mogu ukrasti. Za razliku od gotovine, imamo mogućnost odmah blokirati korištenje kartice pozivom banci koja je karticu izdala. Također je moguće aktivirati sustav za upozoravanje koji šalje poruku pri svakom korištenju kartice.

Kartice za beskontaktno plaćanje omogućuju plaćanje ako karticu približite čitaču kartice.

 

Praćenje troškova. Trošenje je lakše uz elektronička sredstva plaćanja, stoga je iznimno važno pomno pratiti stvarni raspoloživi iznos na tekućem računu.

Različite vrste kartica

Banke danas nude velik izbor „platnih kartica“. Dovoljno je obratiti se banci i raspitati se koji bi način plaćanja najviše odgovarao našim potrebama i koliko bi to koštalo.

U slučaju plaćanja kreditnom karticom, naš se račun tereti odmah nakon korištenja kartice.

U slučaju plaćanja debitnom karticom, iznos se trenutačno naplaćuje, a banka nam odmah javlja ako smo prekoračili ograničenje. Upozorava nas da nije moguće izvršiti plaćanje.

U slučaju plaćanja prepaid karticom, određeni iznos „stavimo na karticu“ i plaćamo dok ne potrošimo sredstva.

U slučaju plaćanja revolving karticom, određeni iznos „stavimo na karticu“ i postupno ga otplaćujemo uz kamate (poveznica na video o kamatnim stopama), a novac se ponovno uplaćuje.

 

Jedan alat za sve. Danas nam digitalizacija omogućuje integraciju različitih funkcija u jedan uređaj. Na primjer, plaćanje je moguće izvršiti izravno putem pametnog telefona. Međutim, budućnost „valute“ leži u biometrici, odnosno aplikacijama koje omogućuju plaćanje digitalnim otiskom prsta!

 

Plaćanje u digitalno doba

Dematerijalizacija novca omogućila je promjenu načina na koji kupujemo, od kuće, putem interneta i e-trgovine koja se neprestano razvija.

Prednosti su niže cijene i (u usporedbi s fizičkom trgovinom) mogućnost usporedbe više ponuda, dostave na kućni prag i povrat robe ako nismo zadovoljni proizvodom.

Kako bi se riješio rizik od krađe podataka povezan s virtualnim plaćanjem na samom početku, danas je plaćanje putem interneta zaštićeno sofisticiranim sigurnosnim sustavima koje su uspostavile banke.

 

*Projekt financijske edukacije Intese Sanpaolo

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.