• Nema rezultata za traženu pretragu

Kružna ekonomija

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?

Ovaj proizvođač guma osigurao je vlastitu budućnost obvezujući se na ostvarenje ciljeva održivog razvoja nakon najnovijeg dogovora suradnje s bankom Intesa Sanpaolo.

13/07/2020


Banka Intesa Sanpaolo uspostavila je inovativnu novu suradnju s tvrtkom Pirelli tako što joj je dodijelila zajam od 200 milijuna eura uz strogi uvjet prijelaza na kružno gospodarstvo. Ovaj je zajam dodijeljen u sklopu većeg zajma od 800 milijuna eura za koji je tvrtka podnijela zahtjev čime su obje tvrtke promijenile svoj dosadašnji način rada.

U ovoj epizodi emisije Intesa Sanpaolo Talks istražujemo kako banka Intesa Sanpaolo kao zajmodavac može pomoći u ubrzanju globalnog prijelaza na kružno gospodarstvo.

„Primijenili smo ekološki prihvatljiv pristup inovativnom dizajniranju svojih proizvoda s obzirom na sve faze proizvodnje guma i njihova životnog ciklusa”, izjavio je Vincenzo de Cesaris, voditelj Odjela za financijske poslove tvrtke Pirelli koji je u njezino ime potpisao ugovor o suradnji. „Uvijek moramo biti inovativni i pretvoriti izazove u poslovne prilike.”

"Primijenili smo ekološki prihvatljiv pristup inovativnom dizajniranju svojih proizvoda s obzirom na sve faze proizvodnje guma i njihova životnog ciklusa."

Vincenzo de Cesaris, voditelj Odjela za financijske poslove tvrtke Pirelli

Ugovor o suradnji potpisan je u travnju 2020. godine i nalaže strogu primjenu procesa kružnoga gospodarstva. Obvezuje banku Intesa Sanpaolo na blisku suradnju s tvrtkom Pirelli i temeljito upoznavanje s internim procesima tvrtke kako bi se osiguralo ispunjavanje uvjeta zavjeta i onemogućio manipulativni zeleni marketing.

Fabio Matti, voditelj Automobilsko-industrijskog odjela banke Intesa Sanpaolo, smatra da je ovo prvi korak na dugom putovanju prema promjeni načina dodjele zajma tvrtkama koji bi stvarno mogao utjecati na ostvarenje okolišnih, socijalnih i upravljačkih ciljeva.

„Vrijeme je da smeđe gospodarstvo ustupi mjesto zelenom gospodarstvu”, kaže Matti. „Mnogo toga još treba učiniti te se nadamo da ćemo u budućnosti moći aktivnije stvarati promjene uvođenjem ostalih ključnih parametara poput de-rejtinga.“ Ako uspijemo promijeniti rejting ovisno o sukladnosti s okolišnim, socijalnim i upravljačkim (ESG) ciljevima ili kružnim gospodarstvom, ostvarit ćemo dodatni napredak.”

"Vrijeme je da smeđe gospodarstvo ustupi mjesto zelenom gospodarstvu."

Fabio Matti, voditelj Automobilsko-industrijskog odjela banke Intesa Sanpaolo

Massimiano Tellini, voditelj Odjela za kružno gospodarstvo Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo smatra da će primjena praksi kružnoga gospodarstva tvrtke učiniti otpornijima i manje izloženima rizicima. „Pouzdanost, održivost i cirkularnost, čak i u većoj mjeri nego održivost, mogu pripremiti tvrtke na izazove budućnosti. Samim time manje se izlažu riziku”, tvrdi.

"Pouzdanost, održivost i cirkularnost, čak i u većoj mjeri nego održivost, mogu pripremiti tvrtke na izazove budućnosti."

Massimiano Tellini, voditelj Odjela za kružnu ekonomiju Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

Poslušajte podcast i saznajte što još misle Vincenzo de Cesaris, Fabio Matti i Massimiano Tellini.

Podijelite članak

Više o temi

Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja
Europski zeleni plan: vrijeme je da djelujemo zajedno
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja