• Nema rezultata za traženu pretragu

PBZ brine za okoliš

Održivi razvoj

Utjecaj na okoliš

03/11/2021

Kako čuvamo prirodu

Glavna načela na kojima se temelji naša politika zaštite okoliša jesu smanjenje otpada, postupno poboljšanje energetske učinkovitosti te pridavanje pozornosti posljedicama koje naše odluke imaju na okoliš i društvo. Trajno pratimo svoju potrošnju energije i želimo raznim aktivnostima smanjiti potrošnju te istovremeno povećavamo znanje svojih zaposlenika o važnosti brige za okoliš. Redovno šaljemo personalizirane poruke e-pošte našim zaposlenicima kojima ih podsjećamo da ne zaborave isključiti računala nakon radnog vremena, isključiti klimatizacijski uređaj i grijanje tijekom vikenda, odvajati papirnati otpad od ostalog otpada koji će se reciklirati.
U svrhu promicanja ideje zaštite okoliša i podizanja razine osviještenosti o ovom gorućem problemu, svakog 5. lipnja provodimo kampanje u svrhu obilježavanja Svjetskog dana okoliša.  Ovaj se dan obilježava na godišnjicu Konferencije Ujedinjenih naroda održane u Stockholmu (1972.), koja je bila posvećena okolišu i na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

Papirnati otpad i plastika zasebno se prikupljaju i preuzima ih ugovorno poduzeće, koje ih zatim odlaže. Ugovorno poduzeće također odvaja, prikuplja i uklanja opasni otpad, kao što su patrone, u skladu sa zakonom i propisima.

U skladu s novim zakonom o zaštiti okoliša, naša dva voditelja odjela za gospodarenje otpadom u prosincu 2015. uspješno su završila trodnevni trening.

Potrošnja papira

Obostrano kopiranje dokumenata, što smo uveli kao standardnu postavku, omotnice koje se mogu višekratno koristiti te ostale aktivnosti koje idu u tom smjeru rezultirali su stalnim  smanjenjem potrošnje papira, koja je ove godine iznosila 339 000 kg.
Tijekom posljednjih sedam godina ostvarili smo smanjenje potrošnje papira za otprilike 100 000 kg i neprestano povećavamo uporabu recikliranog papira. Isto tako, od lipnja 2012. sve omotnice i papir za ispis koje koristi Banka rade se od recikliranog papira, uključujući i A4 papir za automatsko slaganje papira. 

 

"There are no rewards or punishments in nature, there are only consequences."

Robert Green Ingersoll

Potrošnja energije

Instaliranje energetski učinkovitih žarulja i elektroničkih prigušnica u svrhu smanjenja potrošnje energije za osvjetljenje postala je ustaljena praksa. Prilikom zamjene istrošene opreme pridajemo pozornost tome da se takva oprema zamjenjuje opremom optimalnih značajki. Klasične žarulje mijenjaju se energetski učinkovitim žaruljama, klima-uređaji inverter tehnologijom s većim stupnjem energetske učinkovitosti, kod izgradnje se rabi materijal i elementi kvalitetnih izolacijskih svojstava, za reklamne znakove koristi se LED svjetlo, a instalirana je i ventilacija s povratom topline.

Kao rezultat napora u tom smjeru u siječnju 2013. postali smo službeni partner u programu GreenLight.

Tijekom 2018. potrošili smo ukupno 18.000,8 MWh. Na razini PBZ Grupe (uključujući Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu) potrošeno je ukupno 23.968,8 MWh.

Tijekom 2018. u prostorijama Banke ugrađena je sljedeća energetski učinkovita oprema:

LED rasvjeta postavljena je u poslovnicama Sesvete, Novalja, Središće, Varaždin, Pilareva, Rački, Špansko, Donat, Gripe
dizalice topline zrak-voda postavljene su u poslovnicama Sesvete, Novalja, Središće i Varaždin te trezoru Rijeka
rekuperatori zraka postavljeni su u poslovnicama Sesvete, Novalja, Središće i Varaždin, trezoru Rijeka te podružnici Rijeka
dizalica topline VRV postavljena je u poslovnici u Biogradu na Moru
grijanje na plinski bojler uvedeno je u poslovnici u Ogulinu
sustav za bilježenje podataka uveden je u poslovnici Špansko


Kako bismo doprinijeli smanjenju emisija ugljikova dioksida, poduzimamo niz aktivnih mjera.  Stari automobili Banke za dijeljenje prijevoza zamijenjeni su ekološki prihvatljivim vozilima s niskim emisijama CO2. Trenutačno u sustavu dijeljenja prijevoza:

  • 65 % vozila ispunjava normu Euro 5
  • 35 % vozila ispunjava normu Euro 6

Što se tiče daljnjih planova, nastavit ćemo provoditi mjere u skladu s Politikom zaštite okoliša kako bismo poticali odgovorno korištenje prirodnih izvora, osobito učinkovito korištenje energije i papira te pravilno gospodarenje otpada. Nadalje, nastojat ćemo poboljšati osposobljavanje zaposlenika te obavještavati javnost i podizati razinu osviještenosti o pitanjima zaštite okoliša.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja