• Nema rezultata za traženu pretragu

POTICANJE INOVATIVNOSTI

Umjetna inteligencija trajno je i korisno rješenje

Pustite znanstvenu fantastiku, projekt laboratorija za umjetnu inteligenciju banke Intesa Sanpaolo pokazuje kako nam primjena umjetne inteligencije u stvarnosti može pomoći u ostvarenju boljih rezultata.

19/04/2021

PODCAST: Primjena umjetne inteligencije

Nakon što je znanstvena fantastika desetljećima predviđala „ustanak robota“, mnogi su se zapitali hoće li umjetna inteligencija jednog dana zamijeniti ljude. Andrea Prampolini, voditelj Odjela za analitiku financijskih tržišta i digitalna rješenja banke Intesa Sanpaolo, iskreno odgovara da neće. „Upravo suprotno, umjetna inteligencija povećava produktivnost i osnažuje nas“, tvrdi. 

Laboratorij za umjetnu inteligenciju banke Intesa Sanpaolo, koji djeluje u sklopu Inovacijskog centra, koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje novih prednosti i vještina koje ljudima omogućuju ostvarenje boljih rezultata, a tvrtkama veću konkurentnost. Laboratorij se bavi razvojem praktičkih rješenja i teorijskim istraživanjima na temelju obuhvatne baze znanja o specifičnim zahtjevima i ograničenjima poslovnog i financijskog sektora. Laura Li Puma voditeljica je laboratorija za umjetnu inteligenciju. „Primjenjujemo strogu znanstvenu metodu kojom utvrđujemo problem i pronalazimo rješenje korištenjem univerzalnog jezika matematike“, kaže. 

"Idealni nam je cilj osmisliti nešto korisno za banku, ali također želimo donositi inovacije, a možda i otvoriti nova područja istraživanja"

Laura Li Puma, voditeljica laboratorija za umjetnu inteligenciju, Inovacijski centar, Intesa Sanpaolo

Tehnologija koju je laboratorij banke Intesa Sanpaolo razvio i uskoro namjerava patentirati primjer je kako umjetna inteligencija može pomoći ljudima u poslovanju. Osmišljena je u svrhu zaštite financijskih portfelja od značajnih i štetnih kretanja na tržištu. Korištenjem primijenjene umjetne inteligencije tim može za nekoliko sekundi analizirati dosad najobuhvatniji skup faktora rizika što je nekad trajalo tjednima. 

„Ova vrsta algoritma omogućuje veću produktivnost i time na neki način produbljuje kapital”, kaže Andrea Prampolini, jedan od voditelja projekta. 

Laboratorij je partner Instituta za znanstvenu razmjenu (Institute for Scientific Interchange – ISI), istraživačke ustanove u Torinu. Obje strane imale su korist od ovog partnerstva zato što je zadnjih 5 – 10 godina došlo do „odljeva mozgova“ iz akademske zajednice u privatne tvrtke jer su istraživače privukli dobro plaćeni poslovi u korporacijama koje im omogućuju rješavanje problema u stvarnom svijetu pomoću velikih skupova podataka. Intesa Sanpaolo može pomoći ISI-ju u poticanju istraživanja i pritom razvijati praktična rješenja koja se mogu primijeniti u suvremenom poslovanju. 

"Ova vrsta algoritma omogućuje veću produktivnost i time na neki način produbljuje kapital."

Andrea Prampolini, voditelj Odjela za analitiku financijskih tržišta i digitalna rješenja banke Intesa Sanpaolo

„Ogromna količina digitalnih podataka koje prikupljaju velike ustanove predstavlja priliku za primjenu umjetne inteligencije koju bankarski i financijski sektor moraju prigrliti da bi ostali relevantni“, tvrdi Paolo Bajardi, voditelj Odjela za industrijsko istraživanje ISI-ja. 

„Moguće je postići kompromis između inovacija i istraživanja. Idealni nam je cilj osmisliti nešto korisno za banku, ali također želimo donositi inovacije, a možda i otvoriti nova područja istraživanja“, dodaje Laura Li Puma. 

Umjetna inteligencija zapravo nema previše ograničenja, ali Li Puma, Bajardi i ostatak laboratorijskog tima ne zamaraju se previše blještavilom umjetne inteligencije, već ih više zanima njezina primjena u stvarnom svijetu. „Samo je nebo granica,“ kaže Paolo Bajardi. „No, poanta nije u tome da umjetna inteligencija nešto samostalno ostvari, već da kvalitetno surađuje s ljudima”.

"Ogromna količina digitalnih podataka koje prikupljaju velike ustanove predstavlja priliku za primjenu umjetne inteligencije."

Paolo Bajardi, voditelj Odjela za industrijsko istraživanje, Institut za znanstvenu razmjenu

Podijelite članak

Više o temi

Znanstveno obrazloženje zašto volimo da Vincija
Budući trendovi u sadašnjosti
Društveni mediji: spašavanje svijeta promjenom društvenog modela
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja