• Nema rezultata za traženu pretragu

Međunarodna prisutnost

Prigrliti prilike koje pruža slovensko tržište

Dok se Slovenija hvata ukoštac s visokom inflacijom i strukturalnim promjenama, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia treba odigrati ključnu ulogu u osmišljavanju budućeg razvoja gospodarstva

01/09/2023

 

Slovenija možda jest geografski mala, ali je visokorazvijena. Iako se oslanja na izvoz, osobito u Njemačku, zemlja uživa kontinuiran gospodarski rast, pokretan potražnjom za uslugama, visokim stopama zaposlenosti i povećanim plaćama.

Luigi Fuzio, glavni izvršni direktor Intesa Sanpaolo Bank Slovenia, predosjeća da bi ovo mogla biti prekretnica za Sloveniju zahvaljujući kojoj bi mogla prilagoditi i redefinirati svoju trgovinsku strategiju.

U prvom tromjesečju 2023. godine na rast slovenskoga gospodarstva najviše su utjecali potrošnja kućanstava, rast aktivnosti povezanih s uslugama i građevinska industrija. Tijekom tog istog razdoblja, izvozna aktivnost – koja čini više od 80 % slovenskoga BDP-a – bila je slaba.

"Naše nam bogato međunarodno znanje, iskustvo i financijska rješenja omogućuju iznimno učinkovito reagiranje na sve izazove lokalnoga gospodarstva"

Luigi Fuzio, glavni izvršni direktor, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia

Vodeća financijska institucija

Intesa Sanpaolo Bank Slovenia jedna je od najuspješnijih slovenskih banaka. S naglaskom na korisničkom iskustvu, digitalizaciji i suradnji sa sestrinskim bankama, cilj im je učvrstiti svoju reputaciju vodeće financijske institucije u toj zemlji.

Pozicija Banke snažna je zahvaljujući tome što je ona dio velike i stabilne obitelji banaka sastavljene od svih banaka unutar sektora ISBD banke Intesa Sanpaolo.

„Upravo nam naše bogato međunarodno znanje, iskustvo i financijska rješenja omogućuju iznimno učinkovito reagiranje na sve izazove lokalnoga gospodarstva”, kaže Fuzio.

Unatoč kontinuirano visokoj stopi inflacije, Fuzio dodaje da se potražnja za kreditima koje nudi Intesa Sanpaolo Bank Slovenia ne smanjuje te banka nastavlja povećavati svoj tržišni udio. I zaista, Banka je spremna za daljnji rast. Među prioritetima za 2023. godinu su im unaprjeđenje sektora poslovanja s građanstvom, i to pojednostavnjenjem i integracijom fizičkih i digitalnih kanala.

Osim toga, Banka želi dodatno osnažiti svoju ulogu predvodnika u sektoru korporacijskog bankarstva, pružanjem podrške malim i srednjim poduzećima. Da bi se ti prioriteti ostvarili, najvažnije je prijeći s pristupa temeljenog na obujmu kreditiranja na onaj temeljen na vrijednostima, dodatno osnaženim izvrsnom službom korisničke podrške.

„Želimo biti primarni poslovni partner najboljim slovenskim malim i srednjim poduzećima i korporacijama”, dodaje Fuzio, „i tako značajno doprinijeti razvoju zemlje.”

Želimo biti primarni poslovni partner najboljim slovenskim malim i srednjim poduzećima i korporacijama i tako značajno doprinijeti razvoju zemlje – Luigi Fuzio, glavni izvršni direktor, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia

Snaga u partnerstvima

Najvažnija za nastavak uspješnog poslovanja je suradnja i zato su partnerstva iznimno važna. Godine 2022. Banka je sklopila partnerstvo s grupacijom Generali – s kojom je već postojala dugogodišnja suradnja – kako bi ojačala svoje poslovanje u sektoru bankoosiguranja u Sloveniji, i to pružanjem cjelovite ponude usluga za obitelji i poduzeća.

Iako je trenutačna stopa tržišne penetracije bankoosiguranja u Sloveniji niska, Fuzio u tome vidi značajan potencijal za rast. „Grupacija Generali prisutna je na svim najvažnijim tržištima na kojima naša grupa posluje”, navodi. „Tako možemo iskoristiti sve prednosti njihove razgranate distribucijske mreže i njihova bogatog iskustva u razvoju i ponudi osiguravateljnih proizvoda (neživotnih i životnih) kako bismo ono najbolje iz sektora osigurateljne zaštite mogli ponuditi svojim postojećim i budućim klijentima.”

Fuzio vjeruje da Banka može aktivno doprinijeti razvoju Slovenije u područjima kao što su Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) koji financira Europska unija, i zelena tranzicija, kojoj je cilj smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Da bi se navedeno ostvarilo, Slovenija bi u tu svrhu trebala izdvojiti najmanje 40 % financijskih sredstava za zelenu tranziciju i njih 20 % za digitalizaciju.

Digitalizacija je već sada ključan dio poslovanja Banke. Jedina su banka na slovenskom tržištu koja u svojoj ponudi ima usluge plaćanja u sustavima Apple Pay i Google Pay te su osvojili i nekoliko nagrada za korisničko iskustvo u području mobilnog bankarstva.

Fuzio smatra da su u svemu tome najvažniji ljudi. „Oni uvijek trebaju biti na prvome mjestu ljestvice prioriteta,” navodi, „a naša poslovna kultura treba našim kolegama omogućiti da izraze i razviju svoje potencijale kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve.”

Podijelite članak

Više o temi

Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom podružnice banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju
Kako su Italija i New York oblikovali bankarstvo?
Singapur: put do rasta
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja