• Nema rezultata za traženu pretragu

New York

MEĐUNARODNA PRISUTNOST

Središnja podružnica Intese Sanpaolo u New Yorku: podržavamo korporacijsku Ameriku

Grupa je spremna podržati korporacijske klijente diljem Amerike na putu prema oporavku nakon bolesti COVID-19

Elena Berton

16/10/2020

Kako se gospodarstvo SAD-a polako oporavlja nakon zatvaranja, Intesa Sanpaolo predano pomaže korporacijskim klijentima snaći se u „novom normalnom“ uz široku ponudu proizvoda i usluga.

Želimo nastaviti pružati podršku korporacijskoj Americi“, izjavio je Nicola Baiocchi Di Silvestri, izvršni i glavni direktor središnje podružnice Grupe u New Yorku.

„Pomažemo klijentima ponudom kratkoročnih kredita kako bismo podržali ono što je najvažnije poduzećima i njihovim dobavljačima u ovim nezapamćenim vremenima. Lanac opskrbe i financiranje radnog kapitala preduvjeti su za oporavak“, rekao je.

Kao najveća jedinstvena međunarodna podružnica, New York je središnja podružnica za Amerike i posluje s tzv. blue-chip korporacijskim klijentima koji se nalaze na popisu 500 najuspješnijih prema časopisu Fortune i među najvećim poduzećima u Latinskoj Americi, kao što su AT&T, General Motors, Cargill, Exxon, Petrobras, América Móvil i Cemex.

Portfelj podružnice u New Yorku uključuje i banke i druge financijske institucije u SAD-u i Latinskoj Americi, poput fondova privatnog vlasničkog kapitala i infrastrukturnih fondova. Predani tim pomaže podružnicama talijanskih trgovačkih društava u SAD-u koji u Italiji djeluju pri sektoru IMI za korporacijsko bankarstvo i investicijsko bankarstvo Intese Sanpaolo ili sektoru Banca dei Territori.

Središnja podružnica Intese Sanpaolo u New Yorku nudi usluge veleprodajnog bankarskog poslovanja, uključujući instrumente revolving kredita te kratkoročne i dugoročne kreditne linije. Podružnica se bavi područjima financiranja trgovine i strukturiranih financija (financiranje projekata i preuzimanja), kao i sindiciranjem.

Zahvaljujući timovima brokera i trgovaca sektora IMI CIB, podružnica nudi proizvode za kreditno tržište i tržište vlasničkog kapitala kao i rješenja za korporacijski financijski rizik.

Podružnica se može pohvaliti kreditnim linijama u ukupnom iznosu od 34 milijarde dolara (od kojih je 14,5 milijardi dolara iskorišteno) s planovima za daljnji rast u skladu s širim međunarodnim planom sektora IMI za korporacijsko i investicijsko bankarstvo. Zapošljava 175 stručnjaka iz 20 različitih država.

„Veoma sam ponosan na tu činjenicu“, rekao je Baiocchi Di Silvestri koji je na čelo podružnice došao početkom 2019. s više od 20 godina iskustva u investicijskom bankarstvu u društvima Citibank, Barclays i, od 2011., Intesa Sanpaolo.

„Vjerujem da su raznolikost, drukčije kulture i podrijetlo ključni za uspjeh“, dodao je.

„Proizvodi koje nudimo široko su prisutni i standardizirani, međutim, zahvaljujući svojim sposobnostima klijentima možemo ponuditi rješenja prilagođena njima i njihovim potrebama.“

 

"Zahvaljujući svojim sposobnostima klijentima možemo ponuditi rješenja prilagođena njima i njihovim potrebama."

Nicola Baiocchi Di Silvestri, izvršni i glavni direktor središnje podružnice Intese Sanpaolo u New Yorku.

Utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na gospodarstvo

Glavni ekonomski pokazatelji u SAD-u u drugom su tromjesečju dosegli razine neviđene od Velike depresije, kako su mnoge savezne države uvele potpuno zatvaranje da bi se zauzdalo širenje virusa.

Bruto domaći proizvod pao je za 32 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Oko 20 milijuna ljudi izgubilo je posao, a stopa nezaposlenosti dosegla je nezapamćenih 15 posto. Broj smrtnih slučajeva premašio je 210 000.

Većina sektora, uključujući građevinu i infrastrukturu, maloprodaju i modu, slobodno vrijeme, automobilsku industriju i industrijsku robu, teško je pogođena pandemijom.

„Nudimo usluge klijentima u većini pogođenih industrija na temelju usmjerenosti industrije i struke. Nastojali smo ih podržati i udovoljiti njihovim financijskim potrebama tijekom prvih nekoliko mjeseci pandemije“, rekao je Baiocchi Di Silvestri.

Prvi znakovi oporavka u farmaceutskoj, telekomunikacijskoj i energetskoj industriji

Sedam mjeseci nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila COVID-19 globalnom zdravstvenom krizom, gospodarstvo SAD-a pokazuje znakove oporavka. Potrošnja kućanstava porasla je zahvaljujući vladinim fiskalnim poticajima. Od 4 bilijuna dolara predviđenih saveznim paketom poticaja, nešto manje od 1 bilijuna dodijeljeno je obiteljima.

„Očekujem postupan oporavak. Intesa Sanpaolo predviđa smanjenje američkog BDP-a za 4 posto do kraja godine. No, očekujemo oporavak za 3,7 posto u 2021.“, izjavio je Baiocchi Di Silvestri.

Kao područje koje pokazuje znakove oporavka izdvojio je sektor izgradnje stambenih nekretnina, za koji se predviđa rast od 0,5 posto do kraja godine. Isti bi sektor do kraja 2021 mogao porasti za oko tri posto.

„Tri sektora pokazuju znakove oporavka, čak i napretka, i upravo na njih usmjeravamo daljnje aktivnosti: farmaceutska industrija, telekomunikacije i mediji te energetska industrija“, rekao je Baiocchi Di Silvestri. „Rad od kuće i virtualno učenje postali su uobičajeni tijekom pandemije i zahtijevaju snažne podatkovne centre, mreže i sadržaj. Predviđam da će ovaj sektor biti iznimno uspješan.“

Energetski sektor također će imati koristi od spajanja i novih ulaganja koje pokreću ekološki ciljevi. Intesa Sanpaolo spremna je u tom sektoru preuzeti ključnu ulogu zahvaljujući iskustvu u financiranju zelenog i kružnog gospodarstva, uključujući obveznice i zajmove.

SAD hitno treba obnoviti zastarjelu infrastrukturu, luke, zračne luke, brane i ceste, što će pomoći oporavku sektora, pogotovo ako vlada ponudi novi paket gospodarskih poticaja s namjerom povećanja stope zaposlenosti.

Moramo se čuvati vjetra u prsa

Unatoč oporavku gospodarstva, Baiocchi Di Silvestri upozorava da bi vjetar u prsa mogao pomrsiti planove za brzi oporavak.

Pandemija bi se mogla pogoršati što bi značilo novo zatvaranje da bi se zaustavilo širenje virusa. Postupno ukidanje državnih subvencija moglo bi utjecati na potrošnju kućanstava i usporiti oporavak koji je do sada pokretala potrošnja.

Međutim, najveći rizik u smislu tržišta i volatilnosti predstavljaju izbori za predsjednika SAD-a, pogotovo u slučaju osporavanja rezultata.

„To bi produljilo nesigurnost i moglo bi utjecati na tržišta, kao i na spremnost poduzeća na ponovna ulaganja koja su pokretač trajnog oporavka“, izjavio je Baiocchi Di Silvestri.

„Naši timovi stručnjaka za korporacijska rješenja mogu našim klijentima pružiti zaštitu da se mogu boriti i zaštititi svoje financije i poslovanje na volatilnom tržištu.“

„Kao i uvijek, središnja poslovnica u New Yorku spremna je podržati svoje klijente“, dodao je.

 

Podijelite članak

Više o temi

„Očekuje se rast mađarskoga gospodarstva od 10 % do 2022.“, kaže Pál Simák, izvršni direktor banke CIB
Vijetnam: nova platforma za talijanske tvrtke
Singapur: put do rasta
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja