• Nema rezultata za traženu pretragu

Podnošenje narudžbe za predopskrbu gotovim novcem eura

U srpnju 2022. godine očekuje se Odluka Vijeća Europske unije o postupku uvođenja eura u Republici Hrvatskoj. Od dana kada Vijeće Europske unije donese odluku o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj i utvrdi službeni fiksni tečaj konverzije, započinje pripremno razdoblje prije uvođenja eura koje traje do dana uvođenja eura. Planirani datum kada će euro postati službena valuta je 1. siječnja 2023. godine.

Kako bi se prilagodilo poslovanje u novoj službenoj valuti, svaki klijent utvrđuje vlastite potrebe i prilagodbe u pogledu zamjene valuta. Za konverziju nacionalne valute eurom Privredna banka Zagreb d.d. (dalje: Banka) neće naplaćivati naknade.
Predopskrba gotovim novcem potrebna je kako bi se klijente osposobilo da, u skladu sa zakonskim odredbama, od dana uvođenja eura svojim kupcima vraćaju isključivo eure.

U tu je svrhu Banka kreirala aplikaciju putem koje možete evidentirati jeste li zainteresirani za predopskrbu te podnijeti narudžbu za predopskrbu gotovim novcem eura, sve radi pravovremenog planiranja svih potrebnih aktivnosti s Vaše strane i od strane Banke koja će pružati uslugu predopskrbe. 

U aplikaciju se možete prijaviti sigurnosnim vjerodajnicama koje koristite za prijavu na internetsko i/ili digitalno bankarstvo (mToken/FINA certifikat/#withKEY). Narudžbu može podnijeti osoba koja raspolaže sigurnosnim vjerodajnicama.

Kako bi Banka osigurala maksimalnu učinkovitost i pružila Vam uslugu u potrebnom obujmu, ljubazno Vas molimo da podnesete narudžbu za predopskrbu gotovim novcem eura najkasnije do 30. rujna 2022
S obzirom na okolnost da će 1. siječnja 2023. godine stupiti na snagu razdoblje dvojnog optjecaja eura i kune, koje će trajati 14 dana od dana uvođenja eura, i u kojem će potrošači i nepotrošači moći plaćati robe i usluge objema valutama, ali će se ostatak od prodajne cijene morati vraćati u valuti euro, molimo da prilikom planiranja svojih potreba za gotovim novcem eura uzmete u obzir najmanje 5 do 7 radnih dana nakon 1. siječnja 2023. g. 
Također, savjetujemo, gdje god je to moguće, koristiti plaćanje kreditnim i debitnim karticama. Za ovakve oblike plaćanja neće se primjenjivati razdoblje dvojnog optjecaja valuta, nego će se sve transakcije nakon 1. siječnja 2023. provoditi u valuti euro. Time će se značajno smanjiti pritisak na opskrbu gotovim novcem eura u razdoblju nakon uvođenja eura.

Detaljne informacije o predopskrbi gotovim novcem eura i upute o načinu podnošenja narudžbe u aplikaciji dostupne su u dokumentu Vodič za predopskrbu gotovim novcem eura
Više informacija o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj dostupno je na:  https://euro.hnb.hr/. Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj je dostupan na poveznici: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_05_57_803.html.

Aplikaciji za podnošenje narudžbi možete pristupiti na: https://csp.pbz.hr/cspeur/login
 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.