• Nema rezultata za traženu pretragu

Povijest i razvoj

Povijest i razvoj

Privredna banka Zagreb d.d (PBZ)  osnovana je 1966. godine i pravni je slijednik Banke Narodne Republike Hrvatske osnovane 1962. godine. Banka postaje dioničko društvo 1989. godine.
Nakon uspješno provedene privatizacije u prosincu 1999. godine, Banca Commerciale Italiana (BCI) kupila je 66,3% dionica Privredne banke Zagreb d.d., a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zadržala je udio od 25% plus dvije dionice. 
BCI postaje 2000. godine dijelom grupacije Gruppo Intesa, vodeće talijanske bankarske grupacije, a PBZ tako postaje članom jedne od najvećih europskih bankarskih grupacija što otvara nove strateške mogućnosti, rasta i razvoja, uvođenja novih i inovativnih proizvoda i značajno unapređenje poslovnih procesa i korporativnog upravljanja, primjerice još 2000. godine PBZ prvi na tržištu započinje s implementacijom internetskog bankarstva, a vodeći položaj na tržištu u primjeni novih tehnologija zadržao je sve do danas. 
U nastavku slijedi kratki prikaz najznačajnijih integracijskih procesa vezanih za Privrednu banku Zagreb d.d.:
Privrednoj banci Zagreb d.d. je 2000. godine pripojena Krapinsko - zagorska banka. Tijekom 2002. godine manjinski udio (20,88%) u vlasništvu Privredne banke Zagreb d.d. stekla je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 
U 2004. godini Privrednoj banci Zagreb d.d. je pripojena Riadria banka, a 2005. godine i Privredna banka Laguna banka. Nadalje, kada govorimo o integracijskim procesima, u siječnju 2006. godine kartično poslovanje Privredne banke Zagreb d.d. i PBZ American Expressa integrirano je u novu tvrtku pod nazivom PBZ Card d.o.o. koja je danas vodeća kartična institucija u zemlji.
Spajanjem dviju velikih talijanskih banaka 2007. godine, Banca Intesa i Sanpaolo IMI, Privredna banka Zagreb d.d. postaje članicom Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od vodećih bankarskih grupacija u Europi.
Pripajanje Međimurske banke d.d. Privrednoj banci Zagreb d.d. provedeno je 2012. godine. U lipnju 2015. stjecanjem udjela (20,88%) od EBRD-a, Intesa Sanpaolo povećava svoj većinski vlasnički udjel u Privrednoj banci Zagreb d.d. na 97,47%. 
PBZ je danas centar izvrsnosti za mnoga područja bankarskog poslovanja u Intesa Sanpaolo Grupi, a nedavno je postao i regionalni centar, preuzimanjem banaka supsidijara u Bosni i Hercegovini i Sloveniji u sklopu vlasničkog restrukturiranja unutar Intesa Sanpaolo Grupe. U srpnju 2015. godine Privredna banka Zagreb d.d. je preuzela većinski dionički paket Intesa Sanpaolo Banke d.d. Bosna i Hercegovina, a u 2017. godini preuzima 51% dioničkog kapitala Banke Intesa Sanpaolo d. d. u Sloveniji (bivša Banka Koper d.d.). U 2018. godini Privredna banka Zagreb d.d. preuzima i pripaja Veneto banku d.d.

U svim etapama svoje povijesti PBZ je jedan od ključnih nositelja najvećih investicijskih i gospodarskih programa razvoja Republike Hrvatske. Danas je PBZ vodeća kreditna institucija u mnogim segmentima bankarskog poslovanja i primjeni novih tehnologija na hrvatskom tržištu te s razgranatom poslovnom mrežom od oko 190 poslovnica i više od 1000 bankomata, vlastitih i partnerskih, pokriva cjelokupno područje Hrvatske. Svojom poslovnom strategijom PBZ ostaje usmjeren na suvremene oblike bankarskog poslovanja te kontinuirano unaprjeđenje i razvoj novih i inovativnih proizvoda i usluga s klijentom u središtu aktivnosti.
Tijekom godina Banka je nagrađen nizom prestižnih međunarodnih i domaćih nagrada za kvalitetu poslovanja.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.