• Nema rezultata za traženu pretragu

Povijest i razvoj

Povijest i razvoj

Povijest i razvoj

 • 1966.   Privredna banka Zagreb d.d (PBZ)  osnovana je 1966. godine i pravni je slijednik Banke Narodne Republike Hrvatske osnovane 1962. godine.
 • 1989.   Banka postaje dioničko društvo 1989. godine.
 • 1999.   Nakon uspješno provedene privatizacije u prosincu 1999. godine, Banca Commerciale Italiana (BCI) kupila je 66,3% dionica Privredne banke Zagreb d.d., a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zadržala je udio od 25% plus dvije dionice.
 • 2000.   Banca Commerciale Italiana (BCI) postaje 2000. godine dijelom grupacije Gruppo Intesa, vodeće talijanske bankarske grupacije, a PBZ tako postaje članom jedne od najvećih europskih bankarskih grupacija što otvara nove strateške mogućnosti, rasta i razvoja, uvođenja novih i inovativnih proizvoda i značajno unapređenje poslovnih procesa i korporativnog upravljanja, primjerice još 2000. godine PBZ prvi na tržištu započinje s implementacijom internetskog bankarstva, a vodeći položaj na tržištu u primjeni novih tehnologija zadržao je sve do danas.

Najznačajniji integracijski procesi

 • 2000.   Privrednoj banci Zagreb d.d. pripojena je Krapinsko - zagorska banka.
 • 2002.   Tijekom 2002. godine manjinski udio (20,88%) u vlasništvu Privredne banke Zagreb d.d. stekla je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
 • 2004.   Privrednoj banci Zagreb d.d. pripojena je Riadria banka,
 • 2005.   Banci je pripojena Privredna banka Laguna banka.
 • 2006.   U siječnju 2006. godine kartično poslovanje Privredne banke Zagreb d.d. i PBZ American Expressa integrirano je u novu tvrtku pod nazivom PBZ Card d.o.o. koja je danas vodeća kartična institucija u zemlji.
 • 2007.   Spajanjem dviju velikih talijanskih banaka 2007. godine, Banca Intesa i Sanpaolo IMI, Privredna banka Zagreb d.d. postaje članicom Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od vodećih bankarskih grupacija u Europi.
 • 2012.   Provedeno je pripajanje Međimurske banke d.d. Privrednoj banci Zagreb d.d.
 • 2015.   U lipnju 2015. stjecanjem udjela (20,88%) od EBRD-a, Intesa Sanpaolo povećava svoj većinski vlasnički udjel u Privrednoj banci Zagreb d.d. na 97,47%.

              U srpnju 2015. godine Privredna banka Zagreb d.d. je preuzela većinski dionički paket Intesa Sanpaolo Banke d.d. Bosna i Hercegovina, a u 2017. godini preuzima 51% dioničkog kapitala Banke Intesa Sanpaolo d. d. u Sloveniji (bivša Banka Koper d.d.).

 • 2018.   Privredna banka Zagreb d.d. preuzima i pripaja Veneto banku d.d.

PBZ je danas centar izvrsnosti za mnoga područja bankarskog poslovanja u Intesa Sanpaolo Grupi, a nedavno je postao i regionalni centar, preuzimanjem banaka supsidijara u Bosni i Hercegovini i Sloveniji u sklopu vlasničkog restrukturiranja unutar Intesa Sanpaolo Grupe

U svim etapama svoje povijesti PBZ je jedan od ključnih nositelja najvećih investicijskih i gospodarskih programa razvoja Republike Hrvatske. Danas je PBZ vodeća kreditna institucija u mnogim segmentima bankarskog poslovanja i primjeni novih tehnologija na hrvatskom tržištu te s razgranatom poslovnom mrežom poslovnica i bankomata pokriva cjelokupno područje Hrvatske. Svojom poslovnom strategijom PBZ ostaje usmjeren na suvremene oblike bankarskog poslovanja te kontinuirano unaprjeđenje i razvoj novih i inovativnih proizvoda i usluga s klijentom u središtu aktivnosti.

Tijekom godina Banka je nagrađen nizom prestižnih međunarodnih i domaćih nagrada za kvalitetu poslovanja.

 

 

 

 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.