• Nema rezultata za traženu pretragu

Kultura

Svojim djelovanjem trudimo se podržati i inicirati brojna kulturna i edukativna događanja te pridonijeti poboljšanju kvalitete života zajednice.

Projekti i inicijative

PBZ MUZEJ

Privredna banka Zagreb osnovala je jedinstveni muzej posvećen povijesti novca. Bogata numizmatička zbirka, zbirka štednih kasica iz cijelog svijeta, starih dionica i povijesne građe dostupna je svima, a osigurano je i stručno vodstvo. Najčešći su posjetitelji učeničke grupe te tako Muzej osim edukativne funkcije popularizira i potiče štednju kod mlađih naraštaja.

Muzej Privredne banke Zagreb


Adresa: Ilica 5 (Oktogon), ZagrebE-mail: muzej@pbz.hr

O MUZEJU

Slijedeći svoju časnu tradiciju, Privredna banka Zagreb igra aktivnu ulogu u očuvanju hrvatske novčarske baštine. Sukladno praksi ostalih velikih europskih banaka, Privredna banka Zagreb se odlučila za ustroj stalnog izložbenog postava u Oktogonu: riječ je o prvom i jedinom hrvatskom muzeju štednje i novčarstva.

O muzeju Privredne banke Zagreb d.d.

U reprezentativnom prostoru palače Oktogon u Ilici 5 izloženo je više od devet stotina odabranih eksponata u tri temeljne zbirke:

  • skripofilije (zbirka vrijednosnica i dionica),
  • numizmatike (zbirka kovanog i papirnog novca),
  • štednje (zbirka štednih kasica i knjižica).

U zbirci skripofilije predstavljeno je oko 510 povijesnih dionica, pa je u stalnom muzejskom postavu u Oktogonu samo 110 dionica, a u detaširanim vitrinama u većim poslovnicama PBZ-a preostalih 400.

Ti vrijedni dokumenti naše gospodarske i novčarske povijesti nakon polustoljetne stanke u razvoju sada ponovno doživljavaju svoj preporod. Mnogi od njih, osim povijesne, imaju i veliku umjetničku vrijednost jer su ih kreirali najpoznatiji, naši i strani, likovni umjetnici.

U numizmatičkoj zbirci izloženo je oko 550 najatraktivnijih kovanih i papirnih moneta u ukupno 1800 primjeraka. 
Zbirka bankovne štednje predstavljena je sa 240 najslikovitijih štednih kasica preko ukupno 1400 eksponata te zbirke i 50 najzanimljivijih štednih knjižica iz desetorostruko brojnije zbirke iz cijeloga svijeta. 

Temeljni cilj Muzeja je popularizacija štednje preko upoznavanja šire javnosti, osobito mladih naraštaja s njezinim prednostima i dugom tradicijom koju ima u povijesti hrvatskog naroda. 

Malo je onih koji znaju da je stara hrvatska srebrna moneta s likom KUNE, tzv. zagrebački denari ili slavonski banovci, još u 13. i 14. stoljeću bila međunarodno priznato i vrlo cijenjeno sredstvo plaćanja, a da je nakon banovaca još veći međunarodni ugled duljeg trajanja diljem Europe imao dubrovački srebrni novac. 
Javnosti je manje poznato da je na povijesnom hrvatskom tlu novac kovalo više od 40 kovnica, a jedna od najproduktivnijih, ona u Dubrovniku, to je činila bez prekida gotovo 500 godina. 

Ovom muzejskom zbirkom želimo afirmirati istinu o autohtonosti hrvatskog novčarstva, čija povijest bilježi da se i u vrijeme državnih zajednica s Ugarskom i Austrijom kovao zajednički novac, s hrvatskim državnim znakovljem uz simbole ostalih udruženih država. 

Više takvih atraktivnih kovanica prezentirano je na grafičkim uvećanjima, posebno osvijetljeno i prikazano u digitalnom programu koji će zasigurno privući pozornost Internet surfera kroz multimedijski prikaz povijesti hrvatske numizmatike. 

Treba istaknuti i osobitu vrijednost umjetničkih prikaza rađanja hrvatskog novca na grafikama slikara Miroslava Šuteja, Kuzme Kovačića i Milla Borasa.

ČINIM DOBRO SVAKI DAN

Humanitarni projekt

Kartica American Express sa srcem izašla je na tržište 2008. Nastala je radi pružanja pomoći izuzetno važnim projektima za daljnji rast i razvoj zajednice. Za svako plaćanje ovom karticom PBZ Grupa donira 1 kunu humanitarnom projektu „Činim dobro svaki dan”, čime se pomaže projektu „Praćenje djece s neurorizicima” Ministarstva zdravstva i projektu „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi”, koji je pokrenulo Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Za karticu American Express sa srcem nema početnih obveznih naknada za uporabu u prvoj godini i PBZ Card donira 15 kuna od svake članarine osnovnih članova i 10 kuna od članarine dodatnih članova od druge godine uporabe. Ostali korisnici kartice American Express mogu pomoći projektu donacijom svojih nagradnih bodova. Osim navedenoga, donacije su moguće preko internetske stranice www.cinimdobro.hr za sve vlasnike kartica American Express, Mastercard, Maestro i Visa, neovisno o banci izdavatelja. Dugoročni i trajni projekt pružanja pomoći zajednici u kojoj djelujemo tijekom 2018. također je polučio izvrsne rezultate. Od 2008., kada je projekt pokrenut, do kraja prošle godine prikupili smo više od 15 milijuna kuna. Do kraja prošle godine provedeno je ukupno 37 donacija, uključujući 28 donacija bolnicama diljem zemlje u svrhu kupnje medicinske opreme te devet donacija ustanovama za socijalnu dobrobit za kupnju potrebne opreme. Tijekom 2018. u okviru ovog projekta provedeno je pet novih donacija, i to sljedećim korisnicima: Kliničkom bolničkom centru Osijek, Obrazovnom centru Slava Raškaj u Splitu, Dječjoj bolnici Zagreb, Županijskoj bolnici Čakovec i Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Sve su donacije detaljno opisane na web stranici projekta: www.cinimdobro.hr

činim dobro svaki dan

Posjetite stranicu "Činim dobro svaki dan."

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.