EIB povećava podršku hrvatskim malim i srednjim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima kroz suradnju s Privrednom bankom Zagreb

Europska investicijska banka (EIB) zaključila je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) Ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura koji je namijenjen financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća (SME) te srednje kapitalizirana poduzeća (Mid-cap companies). Kredit je odobren u okviru EU Programa kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva i Mid-cap poduzeća. Dario Scannapieco, EIB-ov potpredsjednik zadužen za kreditiranje u Hrvatskoj je rekao: “EIB-ova
sredstva, usmjerena kroz PBZ, renomiranu EIB-ovu partnersku financijsku instituciju, pridonijet će povećanju konkurentnosti Hrvatske. Kredit je strukturiran tako da podrži uglavnom mala i srednja poduzeća koja su okosnica hrvatskog gospodarstva u smislu zapošljavanja i gospodarskog rasta." Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a dodao je: "Privredna banka Zagreb je već dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji. To potvrđuje sudjelovanje i u ovoj kreditnoj liniji s EIBom u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura." Ovaj kredit je u skladu s EIB-ovim prioritetom olakšavanja pristupa povoljnim izvorima financiranja europskim malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu EIB udružuje snage s financijskim institucijama, kao što je PBZ, koje poznaju lokalna tržišta i čiju su klijenti mala i srednja poduzeća i Mid-cap poduzeća.
Ovim kreditom nastavlja se dugogodišnja uspješna poslovna suradnje između EIB-a i PBZ-a. Uz ovaj kredit EIB je PBZ-u odobrio tri kredita u ukupnom iznosu od 76 milijuna eura i to 2001., 2008. te 2011. Svi prethodno odobreni krediti uspješno su iskorišteni za unapređenje poslovanja hrvatskih malih i srednjih poduzetnika te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Europska investicijska banka je financijska institucija Europske unije za dugoročno kreditiranje, u vlasništvu je njenih država članica. EIB stavlja na raspolaganje dugoročna financijska sredstva za ulaganja kako bi pridonio ostvarenju ciljeva politike EU. Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) članica Intesa Sanpaolo Grupe, druga je po veličini bankarska grupa u Hrvatskoj, s preko 1,6 milijuna klijenta i najrazgranatijom poslovnom mrežom od 200 poslovnica diljem zemlje. Osim bankarskih usluga i proizvoda, PBZ Grupa nudi i raznoliku paletu specijaliziranih usluga uključujući leasing, kartično poslovanje, poslovanje s nekretninama, upravljanje imovinom http://www.pbz.hr .

Kontakt za medije:
EIB