Dodatna sredstva za poduzetnike u Hrvatskoj - Europski investicijski fond i PBZ potpisali CIP Ugovor o jamstvu

Zagreb, 19. travnja 2012. - Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim se potpomaže malo poduzetništvo. Ugovor je ispred EIF-a potpisao g. Olivier Edelman, menadžer strukturnih financija, a ispred PBZ-a, g. Božo Prka, predsjednik Uprave Banke.

Na svečanosti potpisivanja bio je nazočan i g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima olakšava se pristup sredstvima financiranja zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate kredita. Putem ovog programa PBZ će u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Povodom svečanog potpisivanja Ugovora, menadžer strukturnih financija Europskog investicijskog fonda (EIF-a) g. Olivier Edelman rekao je: "Oduševljen sam zbog potpisivanja ovog, prvog, CIP Ugovora o jamstvu u Hrvatskoj u korist svih hrvatskih malih poduzetnika. Ovaj ugovor ukazuje na značajnu ulogu PBZ-a u olakšavanju pristupa sredstvima financiranja za lokalne male poduzetnike. Uvjereni smo da će navedenih 30 milijuna eura značajno pomoći malom poduzetništvu u Hrvatskoj u nadolazećim mjesecima.” "Privredna banka Zagreb već je dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji. To potvrđuje i ovo sudjelovanje u CIP programu, koje nam je omogućilo strukturiranje novog, jedinstvenog proizvoda (EU sinergo kredit) za male poduzetnike”, rekao je g. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Ova suradnja rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom Banke EU Sinergo krediti koji po povoljnijim uvjetima omogućuje kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Ovaj kreditni program Banke jedinstven je na hrvatskom tržištu te ima benefit od jamstva izdanog u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije, a njegova posebna prednost se ogleda u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja te se kreditiranje odvija uz zadužnicu i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz povoljne kamatne stope. Iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.