Vi ste ovdje

Najava pripajanja Međimurske banke d.d. Privrednoj banci Zagreb d.d.

Zagreb/Čakovec, 23. veljače, 2012. - Obavještavamo Vas da su nakon dugogodišnje uspješne poslovne suradnje i pripadnosti PBZ Grupi Međimurska banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d. zajednički pokrenuli aktivnosti pripajanja Međimurske banke d.d. Privrednoj banci Zagreb d.d. (PBZ).

Planirani datum pripajanja je 30. studenog 2012. godine. Međimurska banka posluje na regionalnom tržištu sjeverne Hrvatske (Međimurska i Varaždinska županija) i s mrežom od 16 poslovnica najprofitabilnija je regionalna banka srednje veličine u zemlji. U 2011. godini Međimurska banka je nakon oporezivanja ostvarila dobit od 32,5 milijuna kuna, na kraju godine ukupna aktiva iznosila je 2,83 milijarde kuna, a stopa adekvatnosti kapitala 20,10% (propisana min. stopa je 12%). Iako je Međimurska banka kao dugogodišnja članica PBZ Grupe, vrlo uspješna regionalna banka prepoznatljivog lokalnog brenda, na vrijeme smo predvidjeli tržišne potrebe za daljnjom modernizacijom njenog poslovanja koje svakim danom sve više nadilazi granice regionalnog karaktera, kao i pojačane potrebe za tehnološkim i regulatornim usklađenjem, a koja podrazumijevaju i znatna dodatna ulaganja. Privredna banka Zagreb ima 100% udjela u temeljnom kapitalu Međimurske banke koja je članica PBZ Grupe od 2000. godine te je ovo završni korak koji vodi ka njenoj potpunoj integraciji u sustav PBZ-a. Ovime želimo dodatno osnažiti poziciju i značaj PBZ Grupe u Međimurskoj županiji, a time omogućiti i znatna daljnja ulaganja u nove bankarske proizvode i usluge, kako bismo postali još učinkovitiji, konkurentniji i kvalitetniji u pružanju usluga klijentima. Vjerujemo da će pripajanje, većoj i snažnijoj banci sa širokom paletom proizvoda i usluga imati pozitivan učinak na cjelokupno poslovanje s klijentima i širu lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo.

Privredna banka Zagreb s oko 1,6 milijuna klijenata, poslovnih subjekata i građana, moderna je kreditna institucija univerzalnog tipa, koja nudi kompletan asortiman specijaliziranih financijskih proizvoda i usluga namijenjenih građanima i poslovnim subjektima. PBZ ima najrazgranatiju mrežu podružnica i poslovnica u zemlji, koja se sastoji od preko 200 poslovnica u 5 regija i oko 600 bankomata. Druga je po veličini banka u Hrvatskoj, čiji se tržišni udjel u različitim segmentima poslovanja kreće do 20 posto, a u kreditnim karticama i preko 30 posto. Zahvaljujući svojoj veličini i kapitalnoj snazi značajno sudjeluje u financiranju hrvatskog gospodarstva. Na kraju 2011. godine stopa adekvatnosti kapitala PBZ-a iznosi 20,35%, aktiva Banke 67,5 milijardi kuna, a PBZ Grupe 74,2 milijarde kuna. PBZ Grupa je prošlu godinu (prema nerevidiranim rezultatima) završila uspješno i zabilježila neto dobit od 1,27 milijardi kuna. Po ispunjenju svih potrebnih regulatornih zahtjeva i aktivnosti, Privredna banka Zagreb bi do 30. studenog 2012. godine na efikasan način implementirala u svoju buduću novu Podružnicu svu potrebnu informatičku tehnologiju, kanale distribucije, kreditne, kartične i depozitne proizvode i usluge i tehnologiju rada. Okončanjem pripajanja, sadašnjim i budućim klijentima Međimurske banke ponudit će se šira paleta proizvoda i usluga u poslovanju s građanima i poslovnim subjektima koje je razvila PBZ, unaprijedit će se razvoj poslovne mreže i kanala distribucije te će se poduzimati i druge potrebne aktivnosti sukladno zahtjevima klijenata i tržišta. Poslovanje klijenata Međimurske banke tijekom cijelog procesa pripajanja odvijat će se u potpunosti nesmetano, a o svim aktivnostima vezanim za proces pripajanja bit će redovito i na vrijeme obaviješteni.