PBZ donirao društvu distrofičara "ZAGREB" novi Ford Transit

Zagreb, 15. ožujka 2013.  - PBZ je donirao Društvu distrofičara Zagreb novi Ford Transit, posebno prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, vrijedan 314.325,00 kuna

Danas je u Domu zdravlja Kruge održano svečano uručenje donacije Privredne banke Zagreb koja je donirala sredstva za kupnju novog posebno prilagođenog kombi vozila Društvu distrofičara Zagreb. Mobilnost osoba s invaliditetom, koja će se unaprijediti novim vozilom, jedno je od temeljnih prava osoba s invaliditetom zajamčenih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Svečanosti uručenja donacije PBZ-a nazočili su gđa Jelena Pavičić Vukičević zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, g. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a i g. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).  Vrijednost doniranog Ford Transita s potrebnim prilagodbama je 314.325,00 kuna. Donacija PBZ-a značajno će doprinijeti kvaliteti rada Društva distrofičara Zagreb (DDZ) i unapređenju kvalitete življenja osoba oboljelih od mišićne distrofije i  srodnih neuromuskularnih bolesti.

Društvo distrofičara Zagreb prošle godine je obilježilo 35. godišnjicu djelovanja na izjednačavanju mogućnosti i stvaranju preduvjeta za življenje članova u lokalnoj zajednici. S obzirom na to da je mišićna distrofija izuzetno progresivna bolest koja s vremenom sve više napreduje, brojni su izazovi s kojima se DDZ susreće. Svakako je na prvom mjestu svakodnevna i redovita rehabilitacija za koju su u prostorima DDZ-a na Krugama nabavljeni brojni rehabilitacijski uređaji čija je svrha kroz kontinuirano korištenje usporiti progresiju bolesti, a time produžiti životni vijek članova. Ne manje važne aktivnosti su kreativne radionice koje imaju izraženu ulogu u kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, ali i kao oblik terapije i održavanja motorike ruku. Društvo je organiziralo čitaonicu u kojoj je članovima dostupan dnevni tisak, kao i brojne knjige kojima DDZ raspolaže, a radi socijalnog uključivanja važni su odlasci i na kulturna, sportska i ostala zbivanja. Kako pokazuju istraživanja u svijetu voda je jedini medij u kojem se distrofičari osjećaju gotovo kao i zdrave osobe, te znanstvene stavove slijedi i DDZ pružajući svojim članovima mogućnost odlaska na more, plivanje te izvođenje vježbi u vodi. To je posebno važno za naše najmlađe članove kojima voda i morski zrak poboljšavanju opće zdravstveno stanje, ali i razmjenu iskustava i druženje.

Za tu svrhu posebno prilagođeno vozilo pruža mogućnost usluga prijevoza članova bez otežanih presjedanja i izazivanja bolova zbog grčenja „slabih“ mišića. Budući da se članovi DDZ-a uglavnom kreću s pomoću invalidskih kolica, a nema prilagođenog međugradskog prijevoza, organiziramo i izlete u svetišta i neka druga mjesta. Brojne su aktivnosti koje DDZ svakodnevno pruža velikom broju članova a koje ne bi bilo moguće ostvariti bez prilagođenog vozila. Prilagođeno kombi vozilo koje PBZ donira Društvu distrofičara Zagreb uistinu je „VOZILO KOJE ŽIVOT ZNAČI“!