Potpisan ugovor o cash poolingu između Saveza udruga malih trgovaca RH i PBZ-a

Zagreb, 9. travnja 2013. -  Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske  i Privredna banka Zagreb potpisali su Ugovoro o Cash Poolingu, o objedinjenom vođenju računa za članice Saveza.

Tako su u Cash Pooling kod Privredne banke Zagreb ušli: Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske (Čakovec), Udruga malih trgovaca Zagreb (Zagreb), Udruga trgovaca "051" Rijeka (Rijeka), Udruga trgovaca Međimurja (Čakovec), Udruga trgovaca Sisak (Sisak) i Udruga trgovaca Zadarske županije (Zadar). Pod okriljem Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske djeluje 331 poslovni subjekt s oko 600 prodajnih mjesta.

Ugovor je u ime Banke potpisao g. Branimir Leko, direktor regije Zagreb u Grupi poslova s malim i srednjim poduzećima Privredne banke Zagreb te predsjednici udruga koje su okupljene u Savez i to:

• g. Ivan Ćibarić u ime Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske,
  • gđa Andreya Alpeza u ime Udruge malih trgovaca Zagreb,
  • g. Franjo Božak u ime Udruge  trgovaca Međimurja,
  • g. Vladimir Deverić u ime Udruge trgovaca Sisak te
  • g. Zoran Paleka u ime Udruge trgovaca Zadarske županije.

Ugovor će također potpisati i g. Robert Fućak u ime Udruge trgovaca „051“ Rijeka.
Ovim ugovorom regulirana su međusobna prava i obveze oko provođenja programa objedinjenog vođenja računa. Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske je prihvatio da članice Saveza uđu u strukturu objedinjenog vođenja računa (Cash Pooling) kod Privredne banke Zagreb s ciljem modernog upravljanja novčanim tokovima koje omogućuje niže bankarske troškove te bolje upravljanje likvidnošću, a sve to uz veću kontrolu i transparentnost informacija. Ovakvim načinom vođenja računa dolazi se do smanjenja bankarskih troškova i ostvarenja većih kamatnih prihoda te efikasnijeg upravljanja likvidnošću uz povećanu kontrolu.

„Ovakav način vođenja financija svakako je povoljniji za nas jer omogućuje jednostavnije poslovanje, manje troškove, a i transparentnost je veća. Cilj nam je suvremeno upravljati novčanim tokovima i Privredna banka Zagreb nam upravo to omogućuje“  - rekao je predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske, g. Ivan Ćibarić. Direktor regije Zagreb u Grupi poslova s malim i srednjim poduzećima Privredne banke Zagreb, g. Branimir Leko pojasnio je da se u sustavu Cash Poolinga „svi računi članica Saveza promatraju kao jedan, što u konačnici Savezu donosi povećanje kamata na sredstva u banci. Cash Pooling omogućuje učinkovito pokriće negativnih stanja na računima članova Pool-a s pozitivnim stanjima računa drugih članova Pool-a bez stvarnog transfera sredstava, manje troškove za sve članove Pool-a, jasnu sliku o financijskoj poziciji svakog člana Pool-a te bolje upravljanje sredstvima Pool-a.“