Prva kreditna linija izmedu GGF-a i PBZ-a potice investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u Hrvatskoj

Green for Growth Fund, Southeast Europe (GGF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) potpisali su Ugovor o kreditu u iznosu od 25 milijuna eura. Kreditna linija je strukturirana za financiranje projekata obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske učinkovitosti (EE) u Hrvatskoj, s ciljem poboljšanja energetske neovisnosti i raznolikosti opskrbe energijom. Investicije  će pridonijeti i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

PBZ je prvi partner GGF‐a u Hrvatskoj. PBZ, članica Intesa Sanpaolo Grupe, je druga najveća hrvatska banka koja ima iskustvo u financiranju OIE i EE projekata. Kroz svoju razgranatu mrežu poslovnica, PBZ nudi raznoliku paletu usluga velikim korporativnim klijentima, malom i srednjem poduzetništvu te stanovništvu.

Kreditna linija zaključena s GGF‐om osigurat  će dugoročne izvore sredstava i tako podržati PBZ‐ovu strategiju povećanog ulaganja u energetski sektor. Potencijalni OIE projekti uključuju investicije kao što su manje vjetroelektrane, elektrane na biomasu ili hidroelektrane, dok potencijalni projekti energetske učinkovitosti koje  će provoditi malo i srednje poduzetništvo i kućanstava uključuju investicije od zamjene stolarije do preobrazbe proizvodnih tvrtki u energetski učinkovite. Predviđa se da će projekti financirani iz kredita GGF‐a rezultirati smanjenjem emisije CO2 od otprilike 44.000 tona godišnje.

„Dosadašnja iskustva i predanost Privredne banke Zagreb financiranju rastućeg sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj bio je odlučujući faktor za ovaj prvi korak u partnerstvu sa PBZ. Hrvatska je bogata obnovljivim izvorima energije i nudi jedinstvenu priliku za razvoj  čistih, održivih i ekonomski isplativih projekata. Ovaj GGF‐ov kredit PBZ‐u  će imati izrazit demonstracijski učinak na financiranje zelenih energetskih investicija, te  će stvoriti preduvjete za daljnji razvoj ovog sektora,“ rekao je g. Christopher Knowles, predsjednik GGF‐a.

„PBZ je u sklopu svoje strateške orijentacije prema društvenoj odgovornosti posvećena brojnim programima i projektima za unapređenje održivog razvoja. Svoju paletu proizvoda kontinuirano obogaćujemo programima namijenjenim financiranju projekta energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Stoga nam je veliko zadovoljstvo da je PBZ  prvi partner GGF‐a u Hrvatskoj, te što ćemo s ovim novim kreditnim aranžmanom i partnerstvom s GGF‐om osigurati dodatna sredstva za financiranje projekata koji doprinose održivom razvoju i zaštiti okoliša,“ rekao je g. Božo Prka predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.