Vi ste ovdje

Suradnja PBZ-a i FER-a na projektu Duboko učenje za procjenu kreditnog rizika

Zagreb, 12. rujna 2017. - Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) članica Intesa Sanpaolo Grupe je započela suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu na istraživačko-razvojnom projektu Duboko učenje za procjenu kreditnog rizika. S ciljem unaprjeđenja procesa upravljanja kreditnim rizikom, Banka je zainteresirana za korištenje naprednih računalnih i statističkih metoda iz područja umjetne inteligencije odnosno strojnog učenja (engl. machine learning), s naglaskom na duboko učenje (engl. deep learning). Naime, česte i brze promjene na financijskim tržištima u segmentu mjerenja kreditnog rizika ukazuju na sve veću potrebu za naprednijim i adaptivnijim mjerama. Stoga je i svrha ovog projekta istražiti moguća poboljšanja u upravljanju kreditnim rizikom i razviti novu metodu za procjenu kreditnog rizika zasnovanu na dubokom učenju te tako strukturirano stečeno znanje u domeni dubokog učenja prenijeti u Banku. 

"FER kroz znanstveno-istraživačke radove i razvojne projekte aktivno sudjeluje u stvaranju novih znanja i kompetencija u području strojnog učenja i  PBZ ima pozitivna iskustva u suradnji s FER-om na drugim projektima. S obzirom da se u ovom projektu  radi o specifičnim istraživačko-razvojnim aktivnostima bitno je naglasiti  da projekt podržava i financijski sufinancira Inovacijski Centar Intese Sanpaolo",  rekao je Draženko Kopljar, član Uprave za IT i operacije u PBZ-u. 

"Zadovoljstvo nam je što surađujemo na ovom projektu s PBZ-om i Inovacijskim centrom Intesa Sanpaolo Grupe, koji su prepoznali važnost primjene interdisciplinarnih znanja u svrhu rješavanja konkretnih problema u financijskoj industriji. Osim  znanstvenih doprinosa u području strojnog učenja u financijama, projekt će rezultirati stvaranjem novih vrhunskih stručnjaka za potrebe financijske industrije te ostvariti inovacijsko okruženje za projekte u domeni financijskih tehnologija",  rekao je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Prestavnici FER-a i PBZ-a