Vi ste ovdje

Intesa Sanpaolo i Intrum postigli strateški dogovor o neprihodujućim kreditima

Torino Milano, 17. travnja 2018. – Nakon što je Upravni odbor Intese Sanpaolo odobrio ponudu koju je Banka dobila od društva Intrum, danas su Intesa Sanpaolo i Intrum postigli obvezujući dogovor za stvaranje strateškog partnerstva vezano za neprihodujuće kredite (NPL) uključujući dvije transakcije navedene u nastavku. 

 • Stvaranje vodećeg servisera na talijanskom tržištu neprihodujućih kredita  putem integracije talijanskih NPL platformi  Intese Sanpaolo i društva Intrum  uz sljedeće značajke:
  -      servisiranje oko 40 milijardi eura,
  -      51 % nove platforme imat će Intrum, a 49 %  Intesa Sanpaolo,
  -      10-godišnji ugovor za servisiranje portfelja loših kredita Intesa Sanpaolo (tal. sofferenze) s uvjetima i odredbama koji su u skladu s tržišnim standardima,
  -      glavni planovi komercijalnog razvoja nove platforme na domaćem tržištu,
  -       uključeno je oko 1000 zaposlenika, uključujući oko 600 ljudi iz Grupe Intesa Sanpaolo o kojima će voditi razgovor sa sindikatima s ciljem uspostavljanja partnerstva radi daljnjeg poboljšanja ljudskih resursa
 • Prodaja i sekuritizacija znatnog dijela portfelja loših kredita Grupe Intesa Sanpaolo, što je značajna transakcija za talijansko tržište, u iznosu 10,8 milijardi eura bruto knjigovodstvene vrijednosti po cijeni usklađenoj s knjigovodstvenom vrijednošću već utvrđenom za dio loših kredita Grupe koji mogu biti prodani, a uzimajući u obzir  scenarij prodaje. Kapital sekuritizacijskog subjekta strukturiran je kako je opisano u nastavku u svrhu potpunog računovodstvenog i regulatornog prestanka priznavanja portfelja na datum zaključivanja (očekuje se u studenom 2018.):
  -      senior tranša u vrijednosti 60 % cijene portfelja koju upisuje pool vodećih banaka,
  -      junior i mezzanine tranše u vrijednosti preostalih 40 % cijene portfelja koje će upisati subjekt (51 %)  –  u kojem sudjeluju Intrum i jedan ili više suulagača koji nastupaju kao jedinstveni ulagač za potrebe upravljanja -  i Intesa Sanpaolo (49 %).