U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Vedute Venecije iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo

Zagreb, 25. rujna 2017. - Izložba Vedute Venecije iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo svečano je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt, 25. rujna.  Slike Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta stigle su iz Gallerie d'Italia - Palazzo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi. Ova četiri umjetnička djela iz razdoblja baroka bit će izložena do 29. listopada 2017. u dvoranama stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt, čime se projekt Ljeto baroka u MUO produžuje s prvim danima jeseni.
Zahvaljujući dugogodišnjoj partnerskoj suradnji s Privrednom bankom Zagreb, članicom Grupe Intesa Sanpaolo, Muzej za umjetnost i obrt ovom izložbom na najljepši mogući način zaokružuje predstavljanje velikih slikarskih imena talijanskog baroka od Caravaggia, Guercina, Tiepola, Piazzette, Marca i Sebastina Riccija do Canaletta i Guardija.

Vedute Venecije
Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,  a pozdravne govore održali su: Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.
Na izložbi Vedute Venecije predstavljamo slikarska ostvarenja četvorice majstora ovog žanra koje dolaze iz Gallerie d’ItaliaPalazzo Leoni Montanari u Vicenzi. Riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva, u kojoj se uz slike predstavljene zagrebačkoj publici čuvaju  i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana tog razdoblja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona. Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura, u koji su među ostalim uključene Gallerie d’Italia – Piazza Scala u Milanu u kojoj su predstavljeni talijanski umjetnici devetnaestog i dvadesetog stoljeća te Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remek djelo Mučeništvo Sv. Ursule te djela umjetnika s juga Italije od sedamnaestog do dvadesetog stoljeća.

Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo, povodom svojeg prvog posjeta Hrvatskoj i otvorenja izložbe, naglasio je sljedeće: “Iznimno se ponosim time što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju Zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa diljem zajednica, te da se ulaganjem u kulturu potiče društveni napredak i podupire gospodarski rast”.

Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a rekao je: "Ponosni smo što Privredna banka Zagreb kao članica Intesa Sanpaolo Grupe zajedno s Muzejom za umjetnost i obrt, našim dugogodišnjim partnerom u brojnim projektima sudjeluje u organizaciji ove izložbe koja za nas ima poseban značaj. Za istaknuti je da je inicijativa za izložbom ovih slika iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo proistekla osobno od prof. Gian Maria Gros-Pietra, predsjednika Intese Sanpaolo koji svom prvom posjetu Hrvatskoj, na ovaj način, želi dati kulturno obilježje donoseći tako u Zagreb i dio talijanske kulturne baštine.
S velikim smo entuzijazmom prihvatili ovu hvalevrijednu inicijativu zajedno s MUO i vjerujemo da je ovo početak jednog novog vida suradnje u nastavku predstavljanja talijanske umjetnosti našoj domaćoj publici. S obzirom da umjetnost ima posebnu moć i na najbolji način povezuje ljude stoga će zasigurno i ovaj kulturni događaj kojem danas svjedočimo pridonijeti daljnjem razvoju i unapređenju već dobrih odnosa između dviju zemalja - Italije i Hrvatske".
Umjetnička djela iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo:

Canaletto
(Venecija 1697. – 1768.)
Capriccio s gotičkom crkvom i lagunom, oko 1720.-21.
ulje na platnu, 118,3 x 147,6 cm

Francesco Guardi
(Venecija 1712. – 1793.)
Trg sv. Marka prema crkvi sv. Geminiana, oko 1775. – 1780.
ulje na platnu, 81,7 x 125 cm

Michele Marieschi
(Venecija 1710. – 1744.)
Veduta Canal Grande s Rivom del Vin i del Carbon, oko 1730.-1735.
ulje na platnu, 55,5 x 83 cm

Hendrik Frans van Lint
(Antwerpen 1684. - Rim 1763.)
Veduta Crkva della Salute s Puntom della Dogana, oko 1750.
ulje na platnu, 46,5 x 71,5 cm

Otvorenje izložbeOtvorenje izložbeCanalettoGuardiMarieschiVan Lint