PBZ donirao 1.000.000,00 kuna "Hrvatskom centru za razminiranje"

Zagreb/Osijek, 16. travnja 2013. – Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) danas je svečano uručila ček  Hrvatskom centru za razminiranje u iznosu 1.000.000,00 kuna (milijunkuna) za razminiranje minski sumnjivih poljoprivrednih područja Općine Antunovac u Osječko-baranjskoj županiji. Donirana sredstva će se iskoristiti za razminiranje poljoprivredne površine uz naselja Ernestinovo i Divoš tlocrtne površine 125.000 m2. U sklopu svečanosti organiziran je i posjet radilištu razminiranja u vrijeme obavljanja radova humanitarnog razminiranja.

Na svečanosti su  bili nazočni:

• dr.sc.Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije
  • prof.dr.sc.Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH
  • mr.sc. Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb
  • g. Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje
  • g. Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac

Republika Hrvatska je jedna od zemalja koje ne mogu slobodno raspolagati svim svojim teritorijem jer se 680 km2 još uvijek nalazi u kategoriji minski sumnjivog prostora. Proteže se kroz 12 od 21 županije i 95 gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a u njegovom okruženju živi gotovo jedna petina stanovnika RH. Navedeni prostor poligonski je točno definiran, obilježen s više od 13.000 oznaka minske opasnosti. Od 1991. godine do danas 1.975 osoba stradalo je u 1.352 minska incidenta. Smrtno je stradalo 509 osoba na minski sumnjivim područjima. Od osnutka HCR-a 1998. godine u 234 minska incidenta stradalo je 316 osoba od kojih 117 smrtno. Osim mina, opasnost za građane predstavljaju i druga neeksplodirana ubojna sredstva među kojima je i kazetno streljivo (tzv. zvončići), koja se mogu naći na prostorima na kojima su izvođena borbena djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Iako broj žrtava mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava opada iz godine u godinu, još uvijek bilježimo stradavanja. Tako je u 2007. godini zabilježeno osam žrtava, 2008., 2009. i 2010. godine sedam osoba svake godine, 2011. godine je šest osoba stradalo, 2012. godine su tri osobe stradale, a 2013. godine se dogodio 1 minski incident u kojem je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.
„PBZ u sklopu svog programa društvene odgovornosti kontinuirano pomaže i donira sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija, a sudjelovanjem u financiranju humanitarnog razminiranja Banka želi dodatno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina jer smo svjesni da mine i minski sumnjiva područja još uvijek predstavljaju ne samo sigurnosni  već i  gospodarski i ekološki problem“ – rekao je Božo Prka,  predsjednik Uprave PBZ-a.

PBZ je u posljednje tri godine donirao ukupno 1.730.000,00 kuna za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj, počevši 2011. godine donacijom za uređenje prostorija „Hrvatske bez mina“-Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske, zatim 700.000,00 kuna za projekt „Minsko polje na području Drenika, južno od naselja Slakovci“, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, površine 123.446 četvornih metara i 1.000.000,00 kuna za projekt „Poljoprivredne površine uz naselja Ernestinovo i Divoš“ u Osječko-baranjskoj županiji, površine 125.000 četvornih metara.