Vi ste ovdje

PBZ je KB-u Dubrava donirao novi CT uredaj vrijedan 2,5 milijuna kuna

Zagreb, 21. studenoga 2012. – U Kliničkoj bolnici Dubrava u prostorijama Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju održano je svečano uručenje donacije Privredne banke Zagreb, koja je donirala sva potrebna sredstva za kupnju novog 16-slojnog CT uređaja.

Na svečanosti uručenja donacije CT uređaja bili su nazočni: - prim.mr.sc. Marijan Cesarik, dr.med., zamjenik ministra zdravlja - Ljubica Đukanović, mag. iur., pomoćnica ministra zdravlja - mr. Luka Vončina, dr.med., pomoćnik ministra zdravlja - prof. dr. sc. Tonći Lazibat, predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava - dr. sc. Dragan Korolija - Marinić, dr. med., ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava - Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb - prof. dr. sc. Boris Brkljačić, dr. med., predstojnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u KB Dubrava Vrijednost doniranog CT uređaja je 2,5 milijuna kuna.

Ovom donacijom PBZ-a značajno će se doprinijeti kvaliteti rada i unaprijediti skrb za teške bolesnike za koje je nužan ovaj uređaj. U Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj se osim s područja Zagreba liječe i brojni građani iz cijele Hrvatske, CT pretrage (kompjutorizirane tomografije) godišnje obavi preko 15.000 bolesnika. CT je ključan za dijagnostiku brojnih patoloških stanja koja ugrožavaju život (moždani udar, krvarenja u mozak, plućna embolija, zapletaji i rupture crijeva, krvarenja u trbuh, začepljenja brojnih žila, razdori aorte, brojni tumori), a kod traumatiziranih bolesnika (prometne nesreće, tupe traume, padovi i sl.) CT je od vitalne važnosti za brzu i točnu procjenu stupnja ozlijeđenosti bolesnika i određivanje indikacije i tipa operacijskog zahvata. U sklopu svog programa društvene odgovornosti PBZ potpomaže brojne humanitarne i zdravstvene projekte i institucije, a ove godine s posebnim usmjerenjem na projekte unaprjeđenja zdravlja i zdravstvene skrbi. Za istaknuti je podatak da je PBZ do sada tijekom 2012. godine ukupno donirao preko 5 milijuna kuna zdravstvenim ustanovama i projektima unapređenja zdravlja djece i odraslih u Republici Hrvatskoj.

Donacija CT-a Kliničkoj bolnici Dubrava je ove godine druga velika donacija PBZ-a u području zdravstvene skrbi. Za podsjetiti je da je Banka nedavno donacijom, također u iznosu od 2,5 milijuna kuna kompletno opremila novi Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak svom potrebnom opremom za rad, a koji je prvi takav zaseban odjel u zemlji.