S Caravaggiom u Europu

U MUO održana konferencija za novinare povodom sve bližeg nam trenutka - izlaganja najvrjednije umjetnine ikad dopremljene u Hrvatsku.

Brojnim predstavnicima medija o izložbi S Caravaggiom u Europu / Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke di Brera u Zagrebu, koja će u Muzeju za umjetnost i obrt biti otvorena od 5. lipnja do 31. kolovoza 2013., govorili su Nj.E. Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Talijanske Republike u RH, Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture RH, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb i Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Nj.E. Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Talijanske Republike u RH istaknula je primjernu, efikasnu suradnju talijanskih i hrvatskih državnih institucija i ustanova u kulturi u realizaciji izložbenog projekta Caravaggio kojim se doprinosi obilježavanju ulaska Hrvatske u EU.
Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt je zahvalio brojnim suradnicima u realizaciji izložbe S Caravaggiom u Europu / Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke di Brera u Zagrebu, a posebno veleposlanici Emanueli D'Alessandro, Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvu kulture RH, PBZ-u i Croatia osiguranju koji su prepoznali značaj ideje o realizaciji izložbenog projekta kakvom se dugo težilo – uvrštenju remek-djela u stalni postav MUO, u prvorazredan odabir onoga što baštinimo na području klasične i primijenjene likovne umjetnosti.
Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture RH Andreje Zlatar Violić podsjetio je kako je ona s talijanskim ministrom kulture Lorenzom Ornaghijem u lipnju prošle godine dogovorila okvire suradnje vodećih hrvatskih i talijanskih muzeja i galerija. Na tom tragu ostvarena je i suradnja Muzeja za umjetnost i obrt i Pinakoteke di Brera iz Milana, a Ministarstvo kulture poduprijet će i buduće projekte što ih MUO namjerava realizirati u suradnji s inozemnim ustanovama u kulturi.
Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreb poručuje - zagrebačka, hrvatska ali i javnost zainteresirana za događanja u kulturi iz susjednih zemalja uvjerit će se da je zaista riječ o značajnom doprinosu obilježavanja ulaska RH u EU. Visoki standardi u realizaciji projekata na području suradnje u kulturi moraju biti pravilo i u vremenu koje je pred nama.
Furio Radin, predsjednik Talijanske unije ponosan je jer zajednice Talijana u Hrvatskoj oduvijek prepoznaje pružene ruke prijateljstva, a na njima i počiva potpora Italije ulasku Hrvatske u EU. Suradnja na području kulture mjerilo je dosegnute razine dobrih odnosa i razumijevanja, ali istodobno put k još uspješnijoj nastavku suradnji i to je naročito značajno za djelatnost TU.
Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb pojasnio je da mu bankarsko iskustvo govori kako provedba opredjeljenja o društveno odgovornom poslovanju u našoj sredini nije moguća ako zanemarimo kulturu jer tada nećemo imati ni gospodarstvo koje u osnovi počiva na svemu onom što kroz stoljeća, kroz tradiciju kao prepoznatljivost baštinimo.

Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja ukazao je na činjenicu da je umjetnina osigurana na iznos od 60 milijuna eura te da je time pružena usluga na najvišoj europskoj razini kakvu nije u stanju dosegnuti baš svako osiguravajuće društvo.

Vesna Ledić, pomoćnica ravnatelja i voditeljica Marketinga i PR-a MUO podsjetila je na činjenicu da će Caravaggiova Večera u Emausu biti 87 dana dio stalnog postava MUO, da će razgled tog remek-djela i pratećeg didaktičkog materijala u dvorani baroka biti moguć po cijeni i uz popuste uobičajene za razgled stalnog postava. Uz izložbu će biti organizirana brojna popratna događanja: modna revija na temu baroka ( u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom ), koncert Hrvatskog baroknog ansambla ( pod ravnanjem Saše Britvića ) te slijed stručnih predavanja.