Vi ste ovdje

Seeding the future: u sklopu projekta djelovanja nakon nepogoda pomaže se stanovništvu pogođenom poplavama

Milano, travnja 2015. - Gotovo godinu dana nakon poplava u svibnju 2014. godine, postoje određena područja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj koja se još uvijek bore da prevladaju tu katastrofu. „Seeding the Future“ projekt je koji financira Zaklada Intesa Sanpaolo s ciljem pružanja potpore za oko 325 ugroženih obitelji, omogućujući im pristup hrani i pitkoj vodi.
Oborine u svibnju 2014. godine bile su najgore u posljednjih 120 godina. Ta je katastrofa odnijela 53 žrtve i uzrokovala golemu štetu na infrastrukturi i kućama. Poljoprivreda, kao najdominantnija aktivnost u tim područjima, osobito je pogođena poplavama, koje su se dogodile u kritičnom trenutku u kalendaru: mjesec dana prije žetve pšenice te mjesec dana nakon sadnje kukuruza, nakon što su poljoprivrednici premjestili biljke iz staklenika u polja.

Grupa Intesa Sanpaolo, zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Intesa Sanpaolo, sada pruža podršku projektu djelovanja nakon nepogoda, koji koordinira i provodi Oxfam u nekim od najugroženijih poplavljenih područja: Posavina (Bosna i Hercegovina), Obrenovac (Srbija) i Vukovarsko-srijemska županija (Hrvatska). Projekt pod nazivom „Seeding the Future“ teži pokazati bliskost Grupe s kolegama iz međunarodnih podružnica i lokalnim stanovništvom u tako teškom trenutku.

Projekt, pod nazivom „Seeding the Future“ bit će usmjeren na dva elementa ključna za zajednice – pristup pitkoj vodi i pristup hrani:

  • Prvi je određen zbog velikog broja bunara zagađenih otpadnim vodama tijekom poplave. Taj će se cilj postići ispitivanjem i analizom vode te distribucijom filtera za pročišćavanje vode. Među korisnicima će biti oko 140 obitelji;
  • Što se tiče drugog, paketi pomoći za poljoprivrednike bit će distribuirani među poljoprivrednicima, te će im omogućiti sijanje i žetvu za sljedeću sezonu. Kompleti sadrže sjeme (kukuruz, pšenica, ječam ili povrće, u promjenjivoj mješavini) ili sadnice (povrće) te sredstva za zaštitu bilja i gnojiva s malim utjecajem na okoliš. Oko 185 obitelji u ruralnim područjima primit će ove pakete.

Projekt „Seeding the Future“ pokrenut je krajem veljače i trajat će do sredine kolovoza.

Osnovana 2008. godine, Zaklada Intesa Sanpaolo (Fondazione Intesa Sanpaolo Onlus) neprofitna je organizacija posvećena pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna kroz izravnu potporu – primjerice, pružajući im bespovratna sredstva ili stipendije – te neizravnom podržavanju drugih organizacija donacijom sredstava onim organizacijama čije su aktivnosti usmjerene na pojedince kojima je potrebna socijalna podrška ili na društveno relevantne projekte predložene od strane drugih organizacija ili tijela javne vlasti. Među nekoliko aktivnosti koje Zaklada financira vrijedno je spomenuti potporu pučkim kuhinjama koje osiguravaju besplatan dnevni obrok ljudima kojima je potreban, te potporu za objekte koji nude noćno utočište beskućnicima.