EBRD i PBZ potiču povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzeća

Zagreb, 15. svibnja 2009. - Danas je potpisan Ugovor kojim EBRD osigurava dodatna financijska sredstva za financiranje hrvatskog gospodarstva putem kredita od 20 milijuna eura Privrednoj banci Zagreb d.d. namijenjenog daljnjem kreditiranju malih i srednjih poduzeća (SME).

Ovo najnovije EBRD-ovo ulaganje odobreno je u okviru novog Programa podrške privatnom sektoru u regiji u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura čiji je cilj poticanje razvoja poduzeća i dostizanje standarda EU. PBZ je prva banka u Hrvatskoj koja je u okviru ovog novog EBDR-ovog programa potpisala ugovor o kreditu. Sredstvima iz ovog EBRD-ovog aranžmana financirat će se projekti malog i srednjeg poduzetništva kojima se unapređuju ekološki, zdravstveni i sigurnosni standardi poslovanja, te povećava kvaliteta hrvatskih proizvoda u skladu sa standardima Europske unije (EU). Time će se ojačati konkurentnost hrvatskih tvrtki i omogućiti bolje pozicioniranje na EU tržištu.

Ovaj kreditni aranžman podržan je poticajima (bespovratnim sredstvima) Europske komisije namijenjenim hrvatskim tvrtkama i uključuje sveobuhvatnu tehničku pomoć. Naime, odabrani konzultanti od strane Europske komisije pomagat će klijentima u strukturiranju i pripremi investicijskih projekta s ciljem dostizanja standarda EU i dobivanja poticaja.

"Poticanje rasta malih i srednjih poduzeća prioritet je EBRD-a, stoga nam je zadovoljstvo što ćemo ovim novim kreditnim aranžmanom osigurati sredstva potrebna za podizanje razine konkurentnosti hrvatskih tvrtki u nastupu na europskom tržištu" rekao je Nick Tesseyman, direktor Financijskih institucija EBRD-a "PBZ je već dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta i razvoja malog i srednjeg poduzetništva u zemlji" rekao je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

PBZ je članica grupe Intesa Sanpaolo i druga je po veličini banka u Hrvatskoj koja pruža široku paletu bankarskih proizvoda i usluga za poslovne subjekte i građane putem razgranate poslovne mreže. PBZ i EBRD započeli su suradnju prije deset godina kroz program stambene izgradnje. U 2002. godini EBRD je postao dioničar PBZ-a i trenutno u vlasništvu Banke sudjeluje s 20,9% Ulazak EBRD-a u vlasništvo Banke pridonio je njenoj potpunoj privatizaciji i jačanju dioničarske strukture. U 2009. godini EBRD je sa 100 milijuna eura odobrenih PBZ-u omogućio financiranje malog i srednjeg poduzetništva, te financiranje hrvatskih izvoznika. Od početka svog poslovanja u Hrvatskoj, EBRD je plasirao 2,2 milijarde eura raznim gospodarskim sektorima u zemlji, mobilizirajući i dodatna ulaganja iz drugih izvora u vrijednosti od 3 milijarde eura.