Potpisan Ugovor o klupskom kreditu između HBOR-a i 7 poslovnih banaka

Zagreb, 22. veljače 2010. - obavještavamo vas da je krajem prošlog tjedna (18. veljače) zaključen Ugovor o klupskom kreditu u iznosu od 2 milijarde kuna između Hrvatske banke za obnovu i razvitak kao korisnika kredita, te Erste & Steiermärkische bank d.d., Hrvatske poštanske banke d.d., Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Privredne banke Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Societe Generale-Splitske banke d.d. i Zagrebačke banke d.d. kao vodećih mandatiranih aranžera i kreditodavatelja te Privredne banke Zagreb d.d. kao agenta. Kredit se odobrava za financiranje Mjera Vlade RH za gospodarski oporavak i razvitak od 14. siječnja 2010. po Modelu A - model financiranja održivih gospodarskih projekata uz aktivno sudjelovanje države u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka.

Ukupan iznos od 2 milijarde kuna koji domaće poslovne banke odobravaju HBOR-u osiguran je oslobađanjem sredstava poslovnih banaka temeljem Odluke HNB-a od 3. veljače 2010. godine kojom je HNB smanjila stopu obvezne pričuve s 14 posto na 13 posto. Osim spomenutih banaka - vodećih mandatiranih aranžera u klupski kredit će se moći uključiti i ostale banke iz Republike Hrvatske koje će svojim sudjelovanjem u klupskom 2 kreditu ostvariti pravo nadmetanja za kreditne kvote na aukcijama HBOR-a. Zahvaljujući naporima svih sudionika financijskog tržišta: Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te poslovnih banaka stvoreni su preduvjeti koji mogu pridonijeti oporavku i gospodarskom razvitku Republike Hrvatske.