10. rođendan PBZ Novčanog fonda

30. ožujka 2009. - Privredna banka Zagreb je među prvima u Hrvatskoj prepoznala važnost novčanih i investicijskih fondova. Tako je još 1998.g. osnovala PBZ Invest – društvo za upravljanje investicijskim fondovima, a nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 1999.g. osnovan je prvi novčani fond u Hrvatskoj – PBZ Novčani fond.

Tada, u tom izazovnom razdoblju, kako za hrvatsku ekonomiju tako i financijsku industriju općenito, PBZ Novčani fond je uspješno završio prvu godinu poslovanja s imovinom od 23,26 milijuna kuna. Danas, ta imovina pod upravljanjem iznosi više od 400 milijuna kuna.

Proteklih deset godina ovaj fond s povjerenjem služi brojnim klijentima za uspješno plasiranje kratkoročnih viškova likvidnosti. U početku u strukturi klijenata prevladavale su pravne osobe, a s vremenom jednostavnost korištenja i stabilan prinos ovog fonda prepoznale su i brojne fizičke osobe. Fond je namijenjen klijentima koji žele kvalitetnije upravljati viškovima likvidnosti u kratkom roku. Nadomjestak je klasičnom žiro ili tekućem računu, te kratkoročnim kunskim oročenjima depozita. Prinosi ovise prvenstveno o situaciji na novčanom tržištu, a ne o događanjima na tržištu kapitala.

Kroz povijest, kretanja prinosa su uvijek bila pozitivna. Osnovni princip ulaganja PBZ Novčanog fonda je sigurnost, a taj je princip i do današnjih dana ostao prioritet. Sigurnost se postiže ulaganjem imovine fonda u depozite, komercijalne i trezorske zapise. Deseti rođendan je posebna prigoda za zahvalu vjernim klijentima na ukazanom povjerenju, kao i svima onima koji su doprinijeli osnivanju i razvoju PBZ Novčanog fonda i industrije investicijskih fondova u zemlji. PBZ Invest d.o.o.