Cash pooling PBZ i Tokić

Zagreb, 18. veljače 2008. - Danas je potpisan ugovor između tvrtke Tokić d.o.o. i Privredne banke Zagreb o cash poolingu, odnosno objedinjenom vođenju računa za ovu tvrtku i 12 ovlaštenih partnera. Ugovor su potpisali Ilija Tokić, član Uprave tvrtke, i Mijo Jukić, direktor zagrebačke Podružnice Privredne banke Zagreb d.d.

Ovim ugovorom regulirati će se međusobna prava i obveze oko provođenja Programa objedinjenog vođenja računa. Ilija Tokić vlasnik tvrtke, prihvatio je da tvrtka Tokić d.o.o. u suradnji s ovlaštenim partnerima uđu u strukturu objedinjenog vođenja računa – cash pooling - kod Privredne banke Zagreb u cilju suvremenog upravljanja novčanim tokovima za više kompleksnih subjekata.

Ovakvim načinom vođenja računa dolazi do smanjenja bankarskih troškova i ostvarenja većih kamatnih prihoda, te efikasnijeg upravljanja likvidnošću uz povećanu kontrolu. Cash pooling omogućuje pokrivanje negativnog stanja na računima (okvirnog kredita) s manje troškova od uobičajenog bankovnog kreditiranja. Interna kamata za posuđivanje novca regulirati će se unutar poola posebnim ugovorom i biti će niža od redovne bankarske kamate.

Tvrtka Tokić d.o.o. se od 1990. godine bavi nabavom i distribucijom dijelova svih marki osobnih i lakih privrednih automobila. Ovlašteni su uvoznici i distributeri preko 50 renomiranih svjetskih proizvođača autodijelova i dodatne opreme za automobilsku industriju. Privredna banka Zagreb je sklopila ugovor o Cash Pooling-u sa Tokić d.o.o i 12 ovlaštenih partnera.

Ukupan broj ovlaštenih partnera je preko 60, s različitim tipovima suradnje, koji će se kasnije uključivati u pool. PBZ Card i Tokić d.o.o. započinju uspješnu suradnju i u kartičnom poslovanju, koja se također planira uspostaviti sa cijelom mrežom partnera.