Vi ste ovdje

EBRD i PBZ poticu povecanje konkurentnosti hrvatskih poduzeca

Zagreb, 21. prosinca 2011. – Privredna banka Zagreb (PBZ) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su novi Ugovor o kreditu kojim su PBZ-u osigurana dodatna financijska sredstva u iznosu od 20 milijuna eura namijenjena daljnjem kreditiranju malih i srednjih poduzeća. Ovo najnovije EBRD-ovo ulaganje odobreno je u okviru novog Programa podrške privatnom sektoru u regiji u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura čiji je cilj poticanje razvoja poduzeća i dostizanje standarda EU. PBZ je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom EBRD-ovom programu.

PBZ je već uspješno plasirala iznos od 20 milijuna eura, odnosno, financirala je oko 40 projekata kojima se unapređuju ekološki, zdravstveni i sigurnosni standardi poslovanja, te povećava kvaliteta hrvatskih proizvoda u skladu sa standardima Europske unije (EU). Osam projekta u potpunosti je finalizirano i verificirano te su im odobreni poticaji – bespovratna sredstva Europske komisije. Sredstvima iz ovog EBRD-ovog aranžmana nastavit će se financirati projekti malog i srednjeg poduzetništva kojima se ekološki, zdravstveni i sigurnosni standardi poslovanja usklađuju sa standardima Europske unije te povećava kvaliteta hrvatskih proizvoda.

Time će se ojačati konkurentnost hrvatskih tvrtki i omogućiti bolje pozicioniranje na EU tržištu. Ovaj kreditni aranžman također je podržan poticajima (bespovratnim sredstvima) Europske komisije namijenjenim hrvatskim tvrtkama i uključuje sveobuhvatnu tehničku pomoć. Naime, odabrani konzultanti od strane Europske komisije pomagat će klijentima u strukturiranju i pripremi investicijskih projekta s ciljem dostizanja standarda EU i dobivanja poticaja.

"EBRD sa zadovoljstvom nastavlja poslovnu suradnju s PBZ-om započetu još 2000.g. Ovim novim kreditnim aranžmanom u iznosu od 20 milijuna eura, EBRD i PBZ nastavit će poticati rast malih i srednjih poduzeća financiranjem projekta kojima se podiže razina konkurentnosti hrvatskih tvrtki i olakšava nastup na europskom tržištu" rekla je Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Hrvatsku.

"PBZ je već dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u poticanju rasta i razvoja malog i srednjeg poduzetništva u zemlji, a što potvrđuju i ova dva jedinstvena kreditna aranžmana sklopljena s EBRD-om u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura" rekao je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.