Vi ste ovdje

EBRD i PBZ pružaju potporu hrvatskom gospodarstvu

22. srpnja 2009. - EBRD je odlučio pružiti potporu hrvatskom gospodarstvu stavljajući na raspolaganje Privrednoj banci Zagreb (PBZ) 100 milijuna eura za financiranje malih poduzetnika i hrvatskih izvoznika.

EBRD-ov paket uključuje kredit u iznosu od 50 milijuna eura namijenjen financiranju malih i srednjih poduzeća (SME), koji će osigurati stalni dotok kredita poduzećima u Hrvatskoj. Privredna banka Zagreb spomenuta sredstva koristit će kako bi financirala aktivnosti malih i srednjih poduzeća koja zbog financijske krize imaju ograničen pristup izvorima financiranja. Spomenuti kredit za PBZ, članicu Grupe Intesa Sanpaolo, jedan je u nizu kredita koje EBRD planira osigurati relevantnim financijskim institucijama u Hrvatskoj.

Nadalje, EBRD je s Privrednom bankom Zagreb zaključio ugovor o kreditu za financiranje vanjske trgovine u iznosu od 50 milijuna eura, a u okviru EBRD-ovog „Trade Facilitation Program”-a. Sredstva će biti iskorištena za pružanje potpore hrvatskim izvoznicima putem financiranja pripreme i naplate izvoznih poslova, financiranja obrtnog kapitala potrebnog za zaključivanje ugovora o vanjskoj trgovini, kao i za druge vrste vanjskotrgovinskih kredita.

Ovim aranžmanom EBRD, zajedno sa svojom dugogodišnjim hrvatskim partnerom, poduzećima u hrvatskoj osigurava pristup financijskim sredstvima koja su im potrebna za svakodnevno poslovanje, rekao je g. Varel Freeman, prvi potpredsjednik EBRD-a. EBRD je 2002. godine sudjelovao u završnoj fazi privatizacije PBZ-a te je i danas manjinski dioničar s 21%-tnim udjelom. "PBZ ima značajnu ulogu u financiranju malih i srednjih poduzeća te dugi niz godina aktivno potiče razvoj hrvatskih izvoznika, a što potvrđuju i ova dva ugovora sklopljena s EBRD-om," rekao je g. Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a. Financiranje koje je ponuđeno PBZ-u odgovor je međunarodnih institucija na financijsku krizu. U veljači ove godine EBRD, Svjetska banka i Europska investicijska banka obvezale su se, kroz bankarski sustav u sljedeće dvije godine malom i srednjem poduzetništvu osigurati 24,5 milijardi eura. EBRD planira ove godine povećati svoju potporu financijskom sektoru za 50%, u koji će investirati 3 milijarde eura namijenjenih prvenstveno malim i srednjim poduzećima.