Vi ste ovdje

EIB povećava podršku malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj te Mid-Cap poduzećima kroz suradnju s Privrednom bankom Zagreb

Luxembourg/Zagreb, 23.11.2016. - Europska investicijska banka (EIB) zaključila je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) Ugovor o kreditu u iznosu od 40 milijuna eura koji je namijenjen financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća te Mid-Cap poduzeća. Miguel Morgado EIB-ov direktor zadužen za poslovanje u Hrvatskoj, izjavio je: "EIB ponovno surađuje s PBZ-om, svojim dugogodišnjim partnerom u Hrvatskoj, kako bi potaknuo dugoročno financiranje malih i srednjih te midcap poduzeća koja čine okosnicu hrvatske ekonomije, i koja kroz kapitalna ulaganja stvaraju nova radna mjesta te potiču rast i inovacije." Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a rekao je: "Privredna banka Zagreb je već dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih programa namijenjenih poduzetnicima te ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji.

To potvrđuje sudjelovanje i u ovoj kreditnoj liniji s EIB-om u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura." Ovaj kredit je u skladu s EIB-ovim prioritetom olakšavanja pristupa povoljnim izvorima financiranja europskim malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu EIB udružuje snage s financijskim institucijama, kao što je PBZ, koje poznaju lokalna tržišta i čiju su klijenti, između ostalih, mala i srednja poduzeća i midcap poduzeća. Ovim kreditom nastavlja se dugogodišnja uspješna poslovna suradnje između EIB-a i PBZ-a. Uz ovaj kredit EIB je PBZ-u odobrio četiri kredita u ukupnom iznosu od 96 milijuna eura i to 2001., 2008. 2011. te 2014. Svi prethodno odobreni krediti uspješno su iskorišteni za unapređenje poslovanja hrvatskih malih i srednjih poduzetnika te jedinica lokalne i regionalne samouprave.