Vi ste ovdje

Humanitarna akcija - Kongo

Zagreb, 23. listopada 2009. - Danas je na konferenciji za medije predstavljena zajednička humanitarna akcija Papinskih misijskih djela i Privredne banke Zagreb - Učini čudo.... i spasi dječji život! Samo jedna kuna je dovoljna za dječji obrok u DR Kongu.

Cilj ove humanitarne akcije je prikupiti sredstva za pomoć djeci u Demokratskoj Republici Kongu i to: Centru za neishranjenu djecu pri Općoj bolnici Ifendula Luhwinja i Centrima za terapeutsku prehranu u sklopu Caritasa Nadbiskupije Bukavu u DR Kongu.

Privredna banka Zagreb (PBZ) kontinuirano podupire brojne humanitarne projekte i organizacije u Hrvatskoj te ne poznaje granice kada je riječ o pomoći onima kojima je to najviše potrebno. Tako je ove godine PBZ organizirao zajedničku akciju s Papinskim misijskim djelima u Hrvatskoj za pomoć djeci Afrike pod motom Širimo dobrotu. Početak ove humanitarne akcije obilježen je inicijalnom donacijom PBZ-a u iznosu od 100.000 kuna za pomoć djeci u DR Kongu, a Banka će nastaviti prikupljati sredstva putem svoje poslovne mreže. U 50 najvećih poslovnica PBZ-a bit će na označenim mjestima s plakatom akcije postavljene kasice Papinskih misijskih djela za prikupljanje novčanih priloga te letci s uplatnicom. Sredstva će se prikupljati i putem ostalih internih i eksternih kanala Banke (Interneta, Internih glasila Banke, te putem kampanje za zaposlenike PBZ Grupe). Osim Banke u akciju će biti uključena i druga poduzeća iz sustava PBZ Grupe.

Papinska misijska djela su ustanova Katoličke Crkve koja pomaže djelovanje misionara u siromašnim i nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike i Oceanije. Misijska područja su vrlo nerazvijena i siromašna gdje stanovništvo, osobito djeca, često trpe od gladi i zaraznih bolesti. Uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenje vjere, misionari i misionarke svesrdno pomažu razvijati lokalne zajednice. Započinju s opismenjivanjem i osnivanjem škola, organiziraju zdravstvenu zaštitu, uče ljude obrađivati zemlju, mladima omogućuju stjecanje zanatskih zanimanja i drugog obrazovanja. Redovnice misionarke se osobito brinu za napuštenu djecu koja su ostala bez roditelja te pružaju pomoć nemoćnim starijim osobama. Najbolji primjer misijskog djelovanja je blažena Majka Terezija iz Kalkute čije djelo i danas pokreće ljude na solidarnost. Hrvatski misionari i misionarke kojih diljem svijeta ima 98 također svojim životom i poslanjem brinu za bolesnu, gladnu, nepismenu i izrabljivanu djecu i odrasle.