INTESA SANPAOLO: Vodeća "zelena" banka u Italiji i treća na svijetu

Intesa Sanpaolo zauzela je vodeću poziciju kao „najzelenija“ bankarska grupa u Italiji, i to zahvaljujući svojoj ustrajnosti u održivosti u skladu s međunarodnim standardima, te je time u 2012. godini dobila važno priznanje u području čistih izvora energije i očuvanja okoliša. Povratak na početnu stranicu Ispis stranice Slanje linka prijatelju Povratak na prethodnu stranicu Naime, prema Bloombergovoj ljestvici „najzelenijih banaka na svijetu“, Intesa Sanpaolo je treća „najzelenija“ banka na svijetu i prva među talijanskim bankama. Ovim izvrsnim rezultatom Grupa je skočila s dvadesetoga mjesta u 2011. godini na treće mjesto u 2012. godini, i to zahvaljujući različitim aktivnostima koje je poduzela kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš, kao i financijskoj potpori ulaganjima u obnovljive izvore energije i ekološku djelatnost.

Rangiranje se temelji na dvije varijable. Prva se odnosi na „ekološke rizike“, koje je Bloomberg ocijenio na temelju aktivnosti koje su poduzete kako bi se smanjio pojedinačni utjecaj na okoliš, potrošnja resursa (energije, vode i materijala) te emisija ugljikovog dioksida. U svrhu procjene ekoloških rizika u bankarskom sektoru korišteno je više od 150 pokazatelja koji su pokrili sve ključne aspekte djelatnosti. Drugi se kriterij odnosi na „ekološke mogućnosti“ koje podrazumijevaju ulaganja, proizvode i usluge koji se klijentima nude kao podrška sektoru obnovljivih izvora energije i klimatskih promjena. Pri ocjenjivanju se vodilo računa o posebnim doprinosima u proizvodnji biogoriva, pametnih mreža i skladištenju energije, kao i izravnim i neizravnim ulaganjima u čiste izvore energije.

U posljednjih pet godina, Intesa Sanpaolo je postigla značajne uštede energije, poduzimajući cijeli niz inicijativa. U području prevencije, upravljanja i smanjenja izravnog utjecaja Grupe na okoliš, uspostavljena je unutarnja struktura posebno posvećena održivosti okoliša, čiji je glavni zadatak koordinirati organsku primjenu politika i strategija tvrtke u ekološkim pitanjima. Osim toga, kreirana je funkcija menadžera za energiju čiji je posao nadgledanje energetske politike Grupe, pripremanje ekološke bilance tvrtke, prepoznavanje i promicanje inicijativa koje su usmjerene na racionalizaciju potrošnje te poboljšanje energetske učinkovitosti smanjenjem emisije zagađivača.
Nadalje, Grupa Intesa Sanpaolo je u posljednjih nekoliko godina postala prepoznatljiva kao jedan od glavnih izvora financiranja obiteljima, poslovnim subjektima i tijelima koja ulažu u čiste izvore energije i kontrolu emisija, budući da je taj sektor među pokretačima za prevladavanje postojeće krize. Ciljevi postavljeni na nacionalnoj razini zahtijevaju značajna ulaganja kojima Banka daje punu potporu, uključujući i pružanje stručnih savjeta o pristupanju javnim izvorima financiranja i sklapanju ugovora o suradnji s vodećim igračima u sektoru i najvažnijim udrugama, između ostaloga i u svrhu promicanja različitih oblika obnovljivih izvora energije i pomaganja klijentima u svim fazama ulaganja, od planiranja do financiranja i osiguranja.

Priznanje dodijeljeno Bloombergovom ocjenom potvrđuje snažni angažman Grupe Intesa Sanpaolo na području ekologije te dolazi poslije priznanja koje je Grupi ranije ove godine dodijelio kanadski časopis Corporate Knight, koji Intesu Sanpaolo već treću godinu zaredom uvrštava među 100 najboljih tvrtki na svijetu u smislu održivosti.

www.intesasanpaolo.com