Izvozni faktoring

Zagreb/Osijek, 18. rujna 2008. - Privredna banka Zagreb, u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Osijek, predstavila novi financijski proizvod – pravi izvozni faktoring U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek i Privredne banke Zagreb danas je poduzetnicima iz Osječko-baranjske županije predstavljen novi financijski proizvod – pravi izvozni faktoring.

Faktoring je suvremeni financijski proizvod koji izvoznicima omogućava povećanje prodaje po konkurentnijim uvjetima, uz odgođeno plaćanje putem otvorenog računa (open account). Pri tome PBZ izvozniku omogućava financiranje izvoznih poslova, uz 100% zaštitu od rizika neplaćanja i upravljanje potraživanjima prema kupcima iz inozemstva, sve bez kreditnog zaduživanja. PBZ je u Republici Hrvatskoj jedina banka članica Factors Chain International (FCI) najvećeg međunarodnog udruženja faktor organizacija, koja se u izvoznom faktoringu koristi usvojenim standardima za pravi faktoring, odnosno - PBZ je jedina banka u Hrvatskoj koja u poslovima izvoznog faktoringa može izvoznicima ponuditi otkupe potraživanja bez prava regresa (pravi izvozni faktoring). Ovaj novi financijski proizvod posebno je koristan za male i srednje poduzetnike i izvoznike jer su već jednim sklopljenim ugovorom o faktoringu omogućeni nesmetan rast poduzeća, povećanje prodaje, poboljšanje boniteta i veća konkurentnost. Efikasnim upravljanjem ustupljenih potraživanja PBZ osigurava hrvatskim izvoznicima potrebnu likvidnost te omogućava brz i stalan pristup financiranju izvoznih poslova