Vi ste ovdje

PBZ 77.5 posto transakcija obavljeno elektronički

Zagreb, 25. veljače 2008. - Analiza poslovanja Privredne banke Zagreb i PBZ Carda pokazuje sve veću popularnost korištenja elektroničkih kanala distribucije – internet bankarstva, plaćanja putem mobilnih telefona, upotrebu bankomata i EFT POS uređaja te trgovanja vrijednosnicama putem interneta. Za naglasiti je podatak da je od ukupnog broja transakcija u 2007. godini njih 77,5 posto obavljeno elektroničkim putem dok stopa godišnjeg rasta korištenja elektroničkih kanala iznosi 19,5 posto.

Trenutačno PBZ internet bankarstvo koristi 285.000 građana i poslovnih korisnika - poduzeća. Zanimljivo je istaknuti porast korištenja internet bankarstva za poduzeća, naime, u tom dijelu poslovanja se broj transakcija u Banci u zadnjih pet godina povećao za 30 puta, broj korisnika čak 11 puta dok je volumen prometa porastao preko 70 puta.

Tako je samo prošle godine u PBZ-u putem internet bankarstva obavljen promet u iznosu od 216 milijardi kuna te je obrađeno 18,5 milijuna transakcija, što je povećanje od 47% transakcija u odnosu na 2006. godinu.

U segmentu kartičnog poslovanja putem PBZ bankomata i EFT POS uređaja u 2007. godini je obavljeno preko 120 milijuna transakcija u volumenu od 35 milijardi kuna, odnosno 16 posto transakcija više nego što je to bilo u 2006. godini. S razgranatom mrežom od 550 bankomata i preko 19.000 instaliranih EFT POS uređaja PBZ pokriva teritorij cijele zemlje.

Navedeni podaci govore da sve veći broj klijenata prepoznaje brojne prednosti kao i komfor korištenja suvremenih kanala distribucije te je u tom smislu zanimljivo istaknuti impresivan podatak godišnje stope rasta od 84% mPay transakcija - plaćanja putem mobilnih telefona.