PBZ aranžirala 5. tranšu Magme d.d.

Zagreb, 12. veljače 2008. - Magma d.d. je 8. veljače izdala 5. tranšu komercijalnih zapisa u iznosu HRK 75 milijuna s dospijećem 364 dana koja je danas uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze pod oznakom MGMA-M-906A. Tranša je izdana u sklopu Programa izdavanja komercijalnih zapisa ukupnog iznosa HRK 150 milijuna. Agent izdanja i Dealer Programa je PBZ. Sredstva prikupljena izdavanjem pete tranše komercijalnih zapisa prvenstveno će se iskoristiti za refinanciranje kratkoročnih financijskih obveza te financiranje tekućeg poslovanja.

Prihodi poduzeća u stalnom su porastu, pa su tako prema nerevidiranim podacima u 2007. godini ukupni prihodi iznosili HRK 807,3 milijuna što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na prethodnu godinu. Širenje poslovanja na inozemnim tržištima odrazilo se i na porast prihoda od izvoza za čak 91%, koji je u prošloj 2007. godini iznosio HRK 94,8 milijuna. Magma nastavlja sa strategijom rasta i u 2008. godini, te je u siječnju 2008. godine ostvarila porast prihoda od 34,46% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Najveći porast zabilježen je na tržištima Slovenije (183,05%) i Srbije (110,40%), a slijede ih BiH (55,51%), Hrvatska (27,06%) i Mađarska za koju trenutno nema usporedive veličine jer posluje od rujna 2007. godine. Navedeni prodajni rezultati u skladu su sa očekivanom projekcijom prodaje maloprodajne mreže Magme u 2008. godini u iznosu od HRK 1.158 milijuna. Potražnja za petom tranšom komercijalnih zapisa Magme premašila je očekivanja, odaziv investitora znatno je nadmašio planirani iznos izdanja.

Investitori su prepoznali Magmu kao uspješnu kompaniju koja čvrsto drži svoju poziciju kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Upisnici u komercijalne zapise Magme bili su redom investicijski fondovi s 61,6%, banke s 20,0%, mirovinski fondovi 18,2% te fizičke osobe s 0,2%. Nakon vrhunca sredinom prošle godine po volumenu i broju izdanja, tržište komercijalnih zapisa bilježi lagani pad uslijed rasta kamatnih stopa i smanjenja likvidnosti. Tako je početkom veljače 2008. godine iznos komercijalnih zapisa u optjecaju iznosio HRK 864 milijuna. Privredna banka Zagreb je u posljednjih šest godina aranžirala 80,4% od ukupno izdanih komercijalnih zapisa koji su početkom veljače 2008. godine premašili HRK 3,65 milijarde. Trenutno su, uz dvije tranše Magme, u optjecaju tri tranše Belišća, M SAN Grupe i Plodina, te po jedna tranša Digitela MS, HG Spota, Ingre, Kamgrada, King ICT, Medike, Oktal Pharme, PBZ Carda, Teama, Varteksa, Wulfsporta i Zagreb-Montaže u ukupnom iznosu HRK 928,6 milijuna