PBZ aranžirala 6. tranšu Magme d.d.

Zagreb, 21. travnja 2008. - Privredna banka Zagreb uspješno je u petak, 18. travnja aranžirala 6. tranšu kratkoročnih dužničkih vrijednosnih papira Magme d.d. u iznosu HRK 50 milijuna s dospijećem 364 dana uz prinos od 8,50%. Tranša je izdana u sklopu Programa izdavanja komercijalnih zapisa ukupnog iznosa HRK 150 milijuna, a s današnjim datumom je uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze pod oznakom MGMA-M-916A. Nakon izdanja ove šeste tranše komercijalnih zapisa, ukupan iznos komercijalnih zapisa Magme koji je u optjecaju iznosit će HRK 125 milijuna.

Agent izdanja i Dealer Programa je PBZ. Izdanje predmetne tranše ujedno predstavlja ukupno stoto izdanje tranši komercijalnih zapisa na domaćem tržištu kapitala. Sredstva prikupljena izdavanjem šeste tranše komercijalnih zapisa Magme d.d. prvenstveno će se iskoristiti za refinanciranje kratkoročnih financijskih obveza te tekućeg poslovanja. Magma d.d. vodeća je hrvatska distributivna i maloprodajna kompanija s vrhunski organiziranim lancima trgovina Turbo limač, Turbo sport i Magma moda. Dugogodišnje iskustvo u distribuciji, maloprodaji i marketingu rezultiralo je kreiranjem vlastitih modnih brandova koji danas imaju sve veći utjecaj na hrvatskom modnom tržištu. Pravovremeno prepoznavanje promjena i potreba na tržištima regije bilo je ključno u pozicioniranju Magminih brandova.

Prihodi poduzeća u stalnom su porastu, pa su tako u 2007. godini ukupni konsolidirani prihodi iznosili HRK 807,0 milijuna što predstavlja povećanje od 27% u odnosu na prethodnu godinu. Širenje poslovanja na inozemnim tržištima odrazilo se i na porast prihoda od izvoza za čak 89%, koji je u prošloj 2007. godini iznosio HRK 94,7 milijuna. Trgovine koje posluju u sklopu Magma grupe u 5 zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Srbija te Slovenija) u prvom kvartalu 2008. godine ostvarile su ukupan prihod od HRK 187,1 milijuna, što je 29% više nego u prvom kvartalu 2007. godine. Potražnja za šestom tranšom komercijalnih zapisa Magme, izdanom 18. travnja 2008., premašila je očekivanja, tako da je indicirani odaziv investitora nadmašio planirani iznos izdanja. Upisnici u komercijalne zapise Magme bili su redom investicijski fondovi s 39,6%, banke s 25,1%, mirovinski fondovi 34,1% te fizičke osobe s 1,2%. Nakon vrhunca sredinom prošle godine po volumenu i broju izdanja, tržište komercijalnih zapisa bilježi blagi pad uslijed rasta kamatnih stopa i smanjenja likvidnosti. S današnjim datumom iznos komercijalnih zapisa u optjecaju iznosi HRK 929 milijuna.

Privredna banka Zagreb je u posljednjih šest godina aranžirala 77,5% od ukupno izdanih komercijalnih zapisa tj. HRK 3,0 milijarde od ukupno izdanih HRK 3,9 milijardi. Trenutno su, uz tri tranše Plodina i M SAN Grupe, u optjecaju dvije tranše Magme i Zagreb-Montaže, te po jedna tranša Digitel MS-a, H1 Telekoma, HG Spota, Ingre, Kamgrada, King ICT-a, Konstruktor-inženjeringa, Medike, Oktal Pharme, Teama, Varteksa i Wulf sporta u ukupnom iznosu HRK 938,6 milijuna.