PBZ je prva banka u regiji s ISO 27001 certifikatom

Zagreb, 18. travnja 2008. - Privrednoj banci Zagreb danas je svečano uručen certifikat ISO/IEC 27001:2005. Riječ je međunarodnom certifikatu za upravljanje informacijskom sigurnošću kojeg je Privrednoj banci Zagreb izdala SGS Group, vodeća certifikacijska kuća u svijetu sa sjedištem u Švicarskoj. Certifikat je g. Draženku Kopljaru, članu Uprave PBZ-a zaduženom za Grupu poslova IT i operacije uručio g. Ferenc Petik, direktor SSC aktivnosti (System and Services Certification) tvrtke SGS za Jugoistočnu Europu.

Privredna banka Zagreb je uspješno provela certifikaciju procesa autentikacije sustava internet bankarstva PBZ365 @ NET po ISO 27001 standardu. PBZ365 @ NET je usluga internet bankarstva za fizičke osobe za koju se korisnik prijavljuje i autorizira transakciju putem tokena ili čitača čip kartica. ISO 27001 standard definira zahtjeve za uspostavljanje, primjenu, održavanje i poboljšanje sustava upravljanja informacijskom sigurnošću. Implementacijom tog standarda, PBZ osigurava zaštitu informacija korištenjem svjetski priznatih sigurnosnih kontrola. ISO/IEC 27001:2005 certifikat omogućit će korisnicima usluge PBZ365 @ NET dodatno jamstvo da je proces autentikacije i autorizacije za uslugu internet bankarstva implementiran u skladu s najvišim svjetski priznatim sigurnosnim standardima.

Privredna banka Zagreb je prva banka u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koja posjeduje certifikat ISO/IEC 27001:2005 te je time napravila daljnji iskorak u svojoj strateškoj orijentaciji u razvoju i implementaciji sigurnih distribucijskih kanala, čime osigurava visoko kvalitetnu uslugu s najvišom razinom sigurnosnih standarda u poslovanju putem interneta.

Trenutačno PBZ internet bankarstvo koristi 285.000 građana i poslovnih korisnika - poduzeća. Tako je samo prošle godine u PBZ-u putem internet bankarstva obavljen promet u iznosu od 216 milijardi kuna te je obrađeno 18,5 milijuna transakcija, što je povećanje od 47% transakcija u odnosu na 2006. godinu. Za naglasiti je podatak da je od ukupnog broja transakcija u 2007. godini njih 77,5 posto obavljeno elektroničkim putem dok stopa godišnjeg rasta korištenja elektroničkih kanala iznosi 19,5 posto.