PBZ od 1. kolovoza dodatno smanjuje kamatnu stopu za na stambene kredite u CHF-u

Zagreb, 29. lipnja 2011. – Privredna banka Zagreb d.d. kontinuirano radi na pomoći klijentima kojima se kreditno opterećenje preračunato u kunama povećava zbog porasta tečaja švicarskog franka.

Najveća novost koja dolazi iz PBZ-a za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u CHF ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu je da će od 1. kolovoza 2011. Banka dodatno smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova.

Osim smanjenja kamatne stope donesen je novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u CHF-u. Za istaknuti je da je tijekom ove godine to drugo smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite u CHF-u, odnosno u nepunih godinu dana već treće po redu.
Za podsjetiti je da je PBZ već smanjio kamatnu stopu za 0,35 postotnih bodova od 1. studenog 2010. te ponovno za 0,25 postotnih bodova od 1. svibnja 2011.

S obzirom da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera u još većem opsegu.

Klijentima Banke je sada uz mjere iz Memoranduma (produljenje roka otplate, skraćenje roka otplate po kojima je prethodno izvršeno produljenje te izmjena tih ugovornih uvjeta stambenih kredita vezanih uz CHF bez naknada) na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te prema svom osobnom izboru mogu kombinirati sve navedene mjere i na taj način ublažiti negativne efekte jačanja franka odnosno povećanja anuiteta preračunatog u kune.
Pri tome posebno ističemo individualizirani pristup klijentima i modele s kombinacijama mjera kojima se može postići značajnije sniženje trenutačnog anuiteta uz ugovaranje novog načina otplate kredita (plan otplate kroz četiri otplatna razdoblja) sa smanjenjem anuiteta u prvom otplatnom razdoblju. Svakako je ovdje bitno istaknuti i poseban fleksibilan otplatni plan koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom, drugim riječima radi se o fleksibilnoj prilagodbi platežnoj sposobnosti klijenta.