Vi ste ovdje

PBZ-u 40 milijuna eura za projekte

Zagreb/Luksemburg, 10. lipnja 2008. - Dr. Matthias Kollatz-Ahnen, potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) i predstavnici Privredne banke Zagreb (PBZ); g. Ivan Gerovac, član Uprave, i gđa Jadranka Primorac, izvršna direktorica Sektora financijskih institucija i specijalnog financiranja, potpisali su Ugovor o kreditu (Global Loan) u iznosu od EUR 40 milijuna namijenjen financiranju projekta koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave te projekata malog i srednjeg poduzetništva. Sredstva će se koristiti za financiranje projekata vezanih za zaštitu okoliša, uštedu energiju, infrastrukturu, industriju i usluge (uključujući turizam) koje obično provode mala i srednja poduzeća i općine u Hrvatskoj.

Ova kreditna linija EIB-a je kombinirana sa poticajima Europske komisije (EK):

  • Kreditna linija za financiranje malih i srednjih poduzeća (SME Finance Facility) je usmjerena k daljnjem razvoju jakih i kompetitivnih malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, a bankama partnerima EIB-a daje poticaje za kreditiranje malih i srednjih poduzeća, i
  • Kreditna linija za financiranje lokalnih i regionalnih samouprava (Municipal Finance Facility) osigurava dodatnu podršku općinama pri promoviranju općinskih investicija koje se većinom odnose na izgradnju, unaprjeđenje ili obnovu malih komunalnih infrastruktura.

PBZ je prva poslovna banka u Hrvatskoj s kojom je EIB potpisao Ugovor o kreditu financiranju u kombinaciji s poticajima Europske komisije . kojima je cilj promicanje i širenje gospodarskih aktivnosti tj. poticanje gospodarskog razvoja zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. EIB-ova sredstva će pomoći Privrednoj banci Zagreb pri financiranju projekata malih i srednjih poduzeća i jedinica lokalnih i regionalnih samouprava kojima je i pristup financiranju je još uvijek ograničen. Budući da je EIB 2001. godine već odobrio Privrednoj banci Zagreb kredit u iznosu od 16 milijuna eura a koji je u potpunosti iskorišten, ovime će se nastaviti daljnja uspješna suradnja EIB-a i PBZ-a. Ured Uprave za korporativne komunikacije PBZ d.d.