PBZ i ZABA agenti izdanja 1,8 milijardi kunskih obveznica Zagrebačkog holdinga

Zagreb, 19. srpnja 2016. - Zagrebački holding izdao je prvu tranšu obveznica u  iznosu od 1,8 milijardi kuna, s dospijećem 2023. godine, uz kamatnu stopu od 3,875 posto, što je najniža kamatna stopa po kojoj se neko trgovačko društvo ili grad zadužilo na domaćem tržištu kapitala, istaknuto je među ostalim na press konferenciji  u Zagrebačkom holdingu.

O ovom izvanrednom poslovnom uspjehu te postignućima Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga govorili su Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga te u ime banaka agenata ovog izdanja Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb i Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.  Također je  o važnosti ovog izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala  govorila i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Refinanciranje obveznica Zagrebačkog holdinga  rezultat je dugoročne strategije razduživanja koja je uključivala refinanciranje po nižoj kamatnoj stopi te smanjenje izloženosti valutnom riziku. Interes za novom sedmogodišnjom kunskom obveznicom Zagrebačkog holdinga, osiguranom jamstvom Grada Zagreba, snažno je premašio ponudu rezultirajući ukupnom potražnjom od više od 3 milijarde kuna iako je ponuđeno 1,8 milijardi.

Sredstva prikupljena novim izdanjem bit će iskorištena za prijevremen otkup i otkup po dospijeću postojeće euroobveznice, izdane 2007. godine u iznosu od 300 milijuna eura. Nova obveznica imat će kamatnu stopu od 3,875 posto što je znatno smanjenje od kamatne stope koju imaju postojeće euroobveznice Zagrebačkog holdinga, a koja iznosi 5,5 posto.

Uspjeh izdanja očituje se i u premiji koju je Holding ostvario na referentni prinos državne obveznice koja je značajno niža u odnosu na premije drugih europskih gradova (a gradovi imaju još niži rizik od društava u vlasništvu gradova, kao što je Zagrebački holding). Ključan doprinos uspješnosti izdanja proizlazi iz financijske snage i gospodarskog razvoja Grada Zagreba, koji je sa solidarnim jamstvom podržao ovo novo izdanje Zagrebačkog holdinga. Sveukupno je čak 59 investitora sudjelovalo u izdanju kunskih obveznica Zagrebačkog holdinga, od čega je bilo 29 obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, 11 banaka, 6 investicijskih fondova, a ostatak potražnje činile su osiguravajuće kuće, pravne i fizičke osobe te jedna međunarodna financijska institucija.  Najavljena je  i sljedeća tranša od 500 milijuna kuna koja će biti usmjerena prema građanima, a to se izdanje očekuje za tri do četiri mjeseca.