Petrokemija d.d. izdala komercijalne zapise u iznosu od 100 milijuna kuna

1. lipnja 2009. - Petrokemija d.d. izdala komercijalne zapise u iznosu od 100 milijuna kuna

Petrokemija d.d. izdala je u petak, 29. svibnja 2009.g. šest tranši komercijalnih zapisa ukupnog iznosa oko 100 milijuna kuna. Od šest tranši, tri su bile denominirane u EURima, a tri u kunama dok su dospijeća dvije tranše 25. rujna 2009., dvije 28. listopada 2009., a dvije 20. studenoga 2009. Potražnja za predmetnim tranšama bila je jako dobra. U izdanju je sudjelovalo preko 40 investitora sa sljedećom strukturom: investicijski fondovi s 22,3%, mirovinski fondovi 22,0%, banke 43,5%, osiguravajuća društva 7,4%, fizičke osobe 1,7% i pravne osobe 3,1%. Tranše će biti uvrštene na Zagrebačku burzu, po odobrenju iste. Agent izdanja i Dealer Programa je Privredna banka Zagreb. Neto prihod od izdavanja komercijalnih zapisa koristit će se za financiranje proizvodnje i plasman dovoljnih količina gnojiva na domaće tržište za ovogodišnju proljetnu sjetvu. Petrokemija je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila ukupne prihode od 617 milijuna kn što je za 21,5% povećanje u odnosu na isto razdoblje lani. Neto dobit iznosila je 3 milijuna kn, što je za 31 milijun kn bolji rezultat od rezultata u prva tri mjeseca 2008.g. Međutim, produženi rokovi naplate potraživanja od kupaca uzrokovali su i potrebu iznalaženja dodatnih, stabilnih izvora obrtnih sredstava, kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja, odnosno dinamička usklađenost proizvodnje, prodaje i zaliha. U tome je Privredna banka Zagreb kao njena osnovna poslovna banka, ali i kao Agent izdanja i Dealer, pružila potporu Petrokemiji d.d. u prevladavanju negativnih učinaka svjetske financijske krize i njenih popratnih učinaka na hrvatskom tržištu. Izdanjem ove tranše ukupni iznos komercijalnih zapisa u opticaju premašio je iznos od 1,4 milijardu kuna od čega je više od 60% izdano preko Privredne banke Zagreb kao Agenta izdanja i Dealera. Promatramo li razdoblje od posljednjih 7 godina, u kojem funkcionira domaće tržište kratkoročnih dužničkih financijskih instrumenata, ukupno je izdano komercijalnih zapisa u iznosu od preko 5,4 milijardi kuna, pri čemu je udio PBZ-a od 70%. Trenutno su, uz šest tranši komercijalnih zapisa Petrokemije, u opticaju tri tranše Magme, Ingre i Metroneta po dvije tranše M SAN Grupe, Dalekovoda i Zagreb-Montaže, te po jedna tranša HG spot-a, Medike, Hrvatske pošte, NEXE Grupe, KING ICT Konstruktorinženjeringa, H1 Telekoma, Varteksa, IGH, Digitel M.S.-a i Žita. Najveći iznos komercijalnih zapisa u opticaju imaju Dalekovod (225 milijuna kn), Podravka (134 milijuna kn) te Magma (125 milijuna kn).