XIII Uskršnja regata

20. veljače 2009. -  Ovogodišnja 13. po redu Uskršnja regata u organizaciji PBZ Leasing-a i Jedriličarskog kluba “ANA” iz Jezera održat će se u Hvaru od 31. ožujka do 4. travnja.

Uskršnja regata je najveća višednevna međunarodna regata u Hrvatskoj, čiji su zlatni pokrovitelji ove godine Privredna banka Zagreb, Sunčani Hvar, Generali osiguranje i T-Mobile. Regata će se voditi prema pravilima kako su definirana u Regatnim pravilima (RRS) i primjenjivati će se Međunarodni sustav premjeravanja IMS; ORC International i ORC Club sustavi razvrstavanja; i posebni propisi sigurnosti za regate kategorije 3. Sukladno tome, pravo sudjelovanja imaju sve jedrilice s valjanom ORC International svjedožbom (za Crvenu skupina) i ORC Club svjedodžbom (za Plavu skupinu), pri čemu svi natjecatelji moraju biti verificirani pri svojim nacionalnim savezima.

Jedrilice će biti raspodijeljene u tri skupine: Crvena A - Jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH < 615.0 s/NM Crvena B - Jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH >= 615.1 s/NM Plava - Jedrilice s ORC Club svjedodžbom i notifikacijom Dakron jedara i Rol-floka u svjedodžbi. Novčane nagrade dodjeljuju Privredna banka Zagreb (75.000 kuna), PBZ Leasing (15.000 kuna), Lexus (10.000 kuna), Biro data servis (10.000 kuna), a poklon bonove Generali osiguranje (za kasko osiguranje u vrijednosti od 10.000 kuna), i Ecos trgovina (u vrijednosti od 7.000 kuna za LG proizvode). Od proizvoda i usluga Sunčani Hvar dodjeljuje tjedan dana hotelskog smještaja za 2 osobe, T-mobile 10 mobilnih aparata, PBZ card dodjeljuje putovanje na Kubu za dvije osobe, Croatia Airlines avio karte, Autocesta Rijeka-Zagreb 10 ENC uređaja po 500 kuna, a Poljoprivredna zadruga Svirče daruje vino.

Prva uskršnja regata održana je 1997. godine u organizaciji PBZ-Leasinga. U regati je sudjelovalo svega 14 jedrilica, a cilj je bio u Hvaru. Ove godine vraćamo se u Hvar. Iz godine u godinu Regata raste po broju sudionika, jedrilica, novinara, prijatelja regate i sponzora. Sve to Regatu čini skladnim spojem natjecateljskog duha, poslovnog okupljanja i turističke ponude. Na Regati se tradicionalno takmiče vodeći hrvatski jedriličari pa se tako očekuje i ove godine.