• Nema rezultata za traženu pretragu

Čuvaj okoliš – baš svaki dan

Promjena kreće od tebe. Pogledaj nekoliko ideja kako pridonjeti očuvanju okoliša.

Znamo da je ekološka situacija na Zemlji daleko od prihvatljive, ali – što radimo po tom pitanju? Često se priča kako svi zajedno možemo napraviti promjenu, a zaboravlja se da promjena kreće od pojedinca. Razmišljanje „ako neće on, neću ni ja“ kada se radi o ekologiji nema smisla jer svaka plastična boca i svaka plastična vrećica su dobar pomak za naš planet. Svatko od nas može pridonijeti poboljšanju i zato ti donosimo nekoliko savjeta kako da svakodnevno čuvaš okoliš.

Plastične vrećice

Skoro svako kućanstvo ima veliku plastičnu vrećicu u kojoj se nalazi hrpa manjih plastičnih vrećica. Iako ih planiramo upotrijebiti pri idućem odlasku u dućan, redovito se dogodi da zaboravimo i kući se vratimo – s još plastičnih vrećica. Stani na kraj tom začaranom krugu i sa sobom nosi platnene vrećice. Njih uvijek možeš iznova upotrebljavati, odlične su za okoliš, a sada ih možeš naći na skoro svakom koraku.

Brza moda

Online shopping ti omogućuje da u bilo kojem trenutku obaviš shopping iz udobnosti vlastitog doma, a može se pronaći i jako jeftina odjeća što dovodi do toga da većina ljudi ima pune ormare odjeće koju ne nosi. Majica od 30-ak kuna je jeftina jer – nije kvalitetna, u što ćeš se i uvjeriti nakon nekoliko pranja i nošenja. Kupuj pametno, samo ono što ti treba i radije biraj kvalitetu koja, iako može biti malo skuplja, će trajati dugi niz godina.

Sredstva za čišćenje

Umjesto 20 različitih sredstava za čišćenje kupaone, frižidera i ostatka doma, očisti dom sa sredstvima koja ćeš samostalno napraviti. Uz samo nekoliko sastojaka ćeš dobiti „zeleniju“ alternativu, ali i uštedjeti novac jer je za većinu kućanstva dovoljno pomiješati ocat, sodu bikarbonu i vodu. Ako želiš da dom miriše, uvijek možeš u bočicu dodati i eterično ulje, ali i istražiti još recepata i pronaći one koji ti se sviđaju.

Predmeti u kućanstvu

Osim gore navedenih, puno je predmeta u kućanstvu koje možeš zamijeniti ekološki prihvatljivim varijantama. Četkice za zube od bambusa, ekološko jaje s kuglicama za pranje odjeće, višekratne blazinice za skidanje šminke i staklene boce za vodu samo su neka od rješenja kako da i ti doprineš čišćem okolišu i svjetlijoj budućnosti za sve nas!

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja