• Nema rezultata za traženu pretragu

Održiva moda

Moda i ekologija mogu ići ruku pod ruku, a kupnja može biti povoljna i nikad zabavnija.

Održiva moda

Kupuj pametno

Znaš li da je modna industrija, nakon industrije fosilnih goriva, najveći zagađivač okoliša? Živimo u vremenima kada su jeftina odjeća, online kupnja i brza izmjena odjeće na policama postali standard, ali taj standard ima grozne posljedice po okoliš.

U svijetu se pojavljuje sve više inicijativa za ekološki održivom proizvodnjom pa se i modna industrija počinje prilagođavati. Proizvodi se recikliraju, a materijali se nanovo iskorištavaju. Sve veću važnost imaju ekološki održivi proizvodi, a vintage i second hand komadi nikad nisu bili traženiji.

Djeluj i ti

Iako možda misliš da jedna tvoja kupnja nove garderobe neće utjecati na okoliš, svaka promjena je bitna. Umjesto da odeš u trgovački centar i ondje obnoviš svoju jesensku garderobu, odvoji malo truda i vremena i saznaj kako to odraditi bez utjecaja na okoliš.

S prijateljima organiziraj razmjenu odjeće ili se uključi u razne grupe na društvenim mrežama u kojima možeš razmijeniti odjeću. Nešto što je tebi možda nenosivo, nekom može biti ‘it komad’ i obrnuto!

Sigurno u svom ormaru imaš odjeću koju ne nosiš samo zato što je poderan džep, fali gumb ili nešto drugo što zahtijeva malu intervenciju. Vrijeme je da naučiš samostalno to popravljati – na YouTubeu ima pregršt videa preko kojih možeš naučiti. Ako pak želiš nešto profesionalno napravljeno, pronađi krojačicu u svojoj blizini.

Istraži opcije

Ako ideš u shopping, istraži ekološki prihvatljive opcije, primjerice second hand dućane. Dok svaki novi komad odjeće ostavlja značajan ugljični otisak, u slučaju second hand i vintage odjeće taj otisak je nepostojeći. Istraži stranice koje se bave prodajom second hand odjeće, posjeti buvljake i pronađi second hand dućane u svom gradu. Sigurno ćeš pronaći hrpu lijepe odjeće i usput napraviti nešto dobro za okoliš!

Najvažnije je da počneš više razmišljati o odjeći i postupanju prema njoj. Dobro razmisli treba li ti neki komad odjeće kojeg vidiš u izlogu – zapitaj se imaš li već nešto slično, hoćeš li to redovito nositi ili će stajati u ormaru. Iako u početku može biti teško, možeš se nagraditi – štednjom. Svaki put kada razmisliš i ne kupiš nešto, taj iznos stavi na #withSAVE. Tako ćeš nakon par mjeseci imati dovoljno ušteđevine za još pametnije kupnje!

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja