• Nema rezultata za traženu pretragu

Potakni se na čitanje

Otkrij benefite svih oblika knjiga te izaberi najbolju opciju za sebe

Povodom Svjetskog dana knjiga otkrivamo ti sve benefite e-knjiga, audio knjiga i knjiga u fizičkom obliku te kako izabrati najbolju opciju za sebe.

AUDIO KNJIGE

Služe za slušanje kad ne možeš čitati ili želiš odmoriti oči. Odlične su tijekom vožnje ili dok šećeš prirodom. Također su savršen odabir za  knjige u kojima su naglasci i dijalekti intenzivno korišteni, a ne možeš ih ili ne znaš čitati (sjeti se samo Gospodara prstenova ili Harry Pottera).

Slušanje audio knjiga može biti itekako zabavno jer se čini poput gledanja epizode TV emisije ili slušanja podcasta. Izdavači ih često snimaju u sesijama od 20-30 minuta, što je vrlo zgodno za natrpani studentski raspored.

ZA KOGA NISU

Audio knjige ne dopuštaju slabi fokus ili nedostatak koncentracije. Stoga se slušanje audio knjige tijekom skrolanja po društvenim mrežama ne računa kao čitanje. Mnogi slušaju audio knjige dok rade "dosadne" poslove poput pospremanja, šetanja psa ili kuhanja, no ako ti koncentracija nije na razini, imat ćeš samo šum u pozadini. U tom slučaju, radije slušaj glazbu.

Također, slušanje audio knjiga često traje duže nego samo čitanje. Ako slučajno nešto preskočiš ili nemaš fokus, morat ćeš ponovno poslušati…

Svaki.

Redak.

Nanovo.

Stoga ako na listi imaš jednu podužu knjigu, radije je ostavi za kasnije i prvo kreni sa slušanjem kraćih priča dok se ne navikneš.  

E-KNJIGE

E-knjige možeš nositi sa sobom gdje god ideš. Putovanje s pet velikih knjiga može biti problem, no ako imaš tablet koji sadrži 500 e-knjiga, to nećeš ni osjetiti.

S e-knjigama ne moraš brinuti koju ćeš knjigu nositi na odmor ili hoće li biti preteška za nositi na plažu. Ukratko, e-knjige su odličan izbor za knjiške moljce koji svugdje čitaju. Također, više ne moraš brinuti o poziciji dok čitaš - čak i ako čitaš neku golemu knjigu, možeš to činiti iz udobnosti kreveta bez straha da će te knjiga zdrobiti.

ZA KOGA NISU

S druge strane, e-knjige nisu za čitatelje kojima se lako odvrati pažnja. Neki ljudi doista ne mogu čitati dok su povezani online - previše ih mame prijedlozi sa Netflixa, nove obavijesti na mrežama... Nema veze, zato postoje fizičke knjige.

FIZIČKE KNJIGE

Miris, dodir, opip papira. Koliko god e-knjige i audio knjige bile praktične i zabavne, ne postoji ništa poput odlaska u knjižaru ili knjižnicu, uzimanja knjige u ruke, listanja stranica i polaganog, ali sigurnog zaljubljivanja u djelo.

U jednoj ranijoj studiji, čitatelji tiskanih knjiga pokazali su veću razinu empatije, dubinu fokusa i razumijevanje priče. Znanstvenici vjeruju da je ovaj učinak povezan upravo s taktilnim osjećajem držanja knjige u rukama. Drugim riječima, vidjeti i osjetiti koliko smo napredovali u priči, zahvaljujući sve većem broju pročitanih stranica, može nam pomoći da se osjećamo kao da razvijamo priču – doslovno i figurativno.

S fizičkim knjigama imaš i mogućnost složiti svoju kolekciju najdražih djela. Također, u tiskanoj knjizi se lakše vratiti na neku stranicu kako bi se potvrdila informacija bez dodatnog klikanja, izlaženja i ulaženja u aplikaciju.

ZA KOGA NISU

Knjige su za svakoga. Stoga je bolje pitanje za što nisu – nisu kao podložak za čaše, za ispod klimavog stola, a nipošto nisu za trganje ili uništavanje. Knjige su, u suštini, bogatstvo na papiru. Cijeni ono što ti pružaju.  

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja