• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda – Što su bruto 1 i bruto 2?

U drugom nastavku financijskog šalabahtera donosimo ti sljedećih 7 najvažnijih pojmova koje moraš znati za bolje i lakše snalaženje u "svijetu odraslih".

Bruto plaća

To je iznos na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirez. Čut ćeš još i za termin „bruto 1“, najčešće ga koriste računovođe – radi se o iznosu koji vidiš na vrhu platne liste, ali ne i na izvatku tvog tekućeg računa.

Tu je i „bruto 2“, iznos veći od onoga koji vidiš na svojoj isplatnoj listi. Točnije, to je ukupni trošak tvog zaposlenja u firmi. Dakle, radi se o iznosu koji poslodavac mora zaraditi kako bi ti mogao isplatiti neto plaću. To je zapravo minimalni iznos koji moraš stvoriti svojim radom, da bi tvrtka bila na financijskoj nuli s tobom kao zaposlenikom.

Cash-flow

Cash-flow označava novčani tok, odnosno kretanje gotovine, a to su primitci i izdatci. A u međunarodnoj terminologiji, osim gotovine, cash-flow uključuje i novac u blagajni, na žiro računu, čekove, potraživanja za depozite… Dakle, sve što je u kratkom vremenu moguće pretvoriti u novac.

CVV2/CVC2

CVV2 je kodno ime za Visa kartice, dok je CVC2 kodno ime za Mastercard kartice. CVV2  i CVC2 su troznamenkasti kontrolni broj koji je otisnut na poleđini kartice. Koristi se prilikom kupovine na internetu kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati PIN platne kartice.

CROBEX

Crobex je dionički indeks Zagrebačke burze. Sastoji se od 25 dionica tvrtki na burzi. Vrijednost svake dionice ograničena je na 15%.

Debitna kartica

Debitna kartica je bezgotovinsko sredstvo plaćanja, a izdaje ju banka vlasniku tekućeg ili žiro računa. Debitnom karticom može se podizati gotovina s bankomata ili plaćati u trgovinama. Pri korištenju debitne kartice sredstva se odmah skidaju s tekućeg računa.

Depozit ili štednja

Depozit ili štednja su sva novčana sredstva oročena u banci na ugovoreni rok, a na koje će banka isplatiti ugovorenu kamatu. U PBZ-u studentska štednja nikad nije bila lakša! Možeš odabrati e-Kasicu, štednju koja prati tvoj ritam ili se odlučiti na inovativnu funkcionalnost #withSAVE - jednostavno odaberi iznos i povuci ga u svoju virtualnu kasicu!

Digitalno bankarstvo

Digitalno bankarstvo uključuje internet i mobilno bankarstvo. Omogućuje obavljanje brojnih financijskih transakcija bez odlaska u poslovnicu banke uz niže naknade. Usluzi je moguće pristupiti s računala i mobilnih uređaja, uz jednako iskustvo korištenja. Možeš, dakle, brzo provjeriti stanje računa uz pomoć mobitela ili pametnog sata, jednostavnije i brže plaćati svojim kontaktima, fotografirati uplatnice i koristiti opciju automatske popune naloga, štedjeti kad poželiš i uplaćivati u virtualnu kasicu dodirom prsta ili ugovoriti proizvode i usluge bez dolaska u poslovnicu.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja