• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda – znaš li što je Bitcoin?

Financijska pismenost jako je važna, a mi ti donosimo mali pregled osnovnih pojmova

Shvatit ćeš koliko su ti ova znanja potrebna kada će ti poslodavac nuditi određenu bruto ili neto plaću, kad će kriptovalute biti jedna od tema u društvu, kad ćeš htjeti putovati, kupovati online... Evo prvih 7 najvažnijih financijskih pojmova koje moraš znati.

3D Secure standard

Ili Three Domain Secure. To je besplatna usluga za sigurnu online kupovinu Mastercard i/ili Visa karticama. Točnije, to je program sigurne internetske kupnje bazirane na 3-D Secure modelu. Pomoću toga se možeš autentificirati izdavatelju kartice i time potvrditi svoje sudjelovanje u procesu kupovine.

Saznaj o još sigurnijoj online kupnji uz novi način autentifikacije

Aktiva (engl. Assets)

To su imovina ili sredstva fizičke osobe ili gospodarskog subjekta. Može biti financijska (gotovina) ili realna (zgrade, stvari, zemljišta i sl.).

Anuitet

Periodično plaćanje jednakog iznosa uplata ili isplata, u jednakim vremenskim razmacima i s obračunatom kamatom u svakom razdoblju.

Autorizacija

Ili autentifikacija / ovlašćivanje. To je postupak provjere identiteta korisnika pružatelju financijskih ili drugih usluga kako bi korisnik mogao realizirati neku radnju, kao što je pristupanje mobilnom bankarstvu.

Bilanca

Sastoji se od aktive i pasive. Bilanca je temeljni financijski izvještaj iz kojeg možeš iščitati svoj financijski položaj, zdravlje poslovnog subjekta i u konačnici – gdje su mogući problemi ili mjesta za poboljšanjem. Kroz bilancu možeš predvidjeti iznos i vrijeme budućih zarada, a to mogu i tvoj potencijalni investitor ili bankar.

Bitcoin

Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta – trend je krenuo 2013. godine. Radi se o obliku virtualne ili digitalne valute koja se koristi kao sredstvo plaćanja te postoji isključivo online. Sve kriptovalute se koriste tehnologijom blockchaina, no bez nadzora HNB-a ili Europske središnje banke.

Broker

Ovlaštena i licencirana osoba za trgovanje vrijednosnim papirima. Broker upravlja tvojim vrijednosnim papirima za što dobiva naknadu.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja