• Nema rezultata za traženu pretragu

Manje ekrana i više zabave

Ekrani su zarazni, ali i bez njih život može biti jako zabavan!

Internet je, osim sredstva koje nam olakšava komunikaciju, pronalazak informacija i svakodnevni život postao i ovisnost. Primjećuješ li da sve više vremena provodiš uz ekran mobitela, laptopa ili tableta, bez nekog određenog razloga i da ti tako ponekad prođu sati? Pripazi kako trošiš svoje vrijeme, a kako bi ti početak odmicanja od ekrana bio lakši, donosimo nekoliko savjeta.

Ne moraš uvijek biti online

Dođe ti poruka  na mobitel, a ti istog trena napuštaš sve što radiš, uzimaš mobitel u ruke i odgovaraš? Ne propuštaš nijednu Instagram notifikaciju, a ni jednu poruku u WhatsApp grupi s prijateljima? Ne moraš uvijek biti online, dapače, svima treba odmor od ekrana i provođenje vremena s bližnjima, u šetnji, čitanju, ležanju… Navikni svoje prijatelje da nisi uvijek online i da, ako se radi o hitnoj situaciji, te uvijek mogu nazvati, a zatim isključi notifikacije za nebitne stvari. Neće svijet propasti ako ne vidiš baš svaki 'like' na fotki na Instagramu, niti će te prijatelji isključiti iz društva ako se ne uključiš u grupno dopisivanje.

Pronađi druge aktivnosti

Planinarenje, čitanje knjiga, fotografiranje, šetnja, piknik s prijateljima… sve su to aktivnosti koje ti možda ne padaju na pamet jer se s prijateljima družiš – online. Ponekad je to lakše i izvedivije s obzirom na posao, predavanja i ostale životne obaveze, ali probajte zajednički isplanirati barem nekoliko aktivnosti koje nisu vezane uz Internet. Možete ih sve zapisati na papir i zatim se dogovoriti kada vam svima odgovara da, recimo, odete na izlet na obližnju planinu.

Uzmi pauzu

Zamisli idući scenarij. Cijele godine marljivo učiš, polažeš kolokvije i ispite, uz to sve i radiš da si zaradiš džeparac, napokon dočekaš godišnji i odmor od svega toga, a ti ga provedeš na mobitelu. Ne zvuči primamljivo, zar ne? Uzmi pauzu od tehnologije, bilo da se radi o godišnjem odmoru, blagdanima ili odlasku kući za vikend – omogućit će ti uživanje u trenutku i pravi odmor.

Ispitaj svoje navike

Ako misliš da nisi među onima kojima je mobitel 'produžetak ruke', u postavkama svog mobitela pronađi stavku 'Digitalna ravnoteža'. Ondje ćeš vidjeti točno koje su aplikacije bile na zaslonu i koliko dugo, koliko je puta mobitel otključan, koliko je obavijesti stiglo i od kojih aplikacija. Ako te brojke ne zaprepaste, odlično, ali ako si u skupini koja živi uz mobitel, pokušaj poraditi na popravljanju.

Isprobaj aplikaciju Flipd, koja, umjesto da mjeri korake, mjeri vrijeme koje provodiš bez telefona. Dostupna je za iOS i Android korisnike, a poznata je po tome što skriva sve aplikacije i ulazi u potpuno zaključavanje. Ako si među kompetitivnijima, za tebe je aplikacija Space. Također dostupna za iOS i Android sustave, korisnicima omogućuje da postavljaju ciljeve, dijele ih s obitelji i prijateljima i tako se motiviraju na što više ciljeva.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja