• Nema rezultata za traženu pretragu

Prezentacijske vještine

Donosimo ti nekoliko savjeta uz koje ćeš usavršiti svoje prezentacijske vještine i zaboraviti na tremu

U poslovnom svijetu koji te čeka nakon završetka fakulteta sve se više vrednuju meke vještine. One uključuju i javni nastup, a važne su i u svakodnevici jer ti mogu pomoći u realizaciji ideja i ostvarivanju ciljeva.

Ako te prati trema pri držanju prezentacije ili seminara na fakultetu, donosimo ti nekoliko savjeta uz koje ćeš ih odraditi bez muke. Baš takve situacije su idealne za vježbu i brušenje prezentacijskih vještina koje će ti kasnije dobro doći.

Vježbom do savršenstva

Dobro i pravilno držanje čini temelj dobrog javnog nastupa. Ako i imaš tremu, ne dopusti da se vidi - drži se uspravno i samouvjereno. Pripazi i na disanje - uslijed treme ono može postati plitko pa, ako ti se to dogodi, zastani, udahni duboko, smiri se i kreni dalje.

Publiku, odnosno profesore i kolege, u priču uvedi pozdravljanjem i predstavljanjem, a zatim ih zaintrigiraj za temu o kojoj pričaš. Svakako pazi da znaš sve što možeš o toj temi jer ćeš tako samouvjerenije pričati, ali i odgovarati na pitanja. Na kraju prezentacije svakako zahvali na pozornosti 

Prezentiraj u svoja četiri zida

Prije nego što moraš održati javnu prezentaciju, svoje izlaganje svakako održi u privatnosti vlastitog doma. Možeš se i snimati; tako ćeš vidjeti trebaš li poraditi na držanju, ali i čuti sve poštapalice koje možda imaš u govoru - nitko ne želi slušati ‘dakle’, ‘u biti’, ‘ovaj’ i slične poštapalice svaku drugu rečenicu. Ako zatrebaš vježbe za dikciju i izgovor, brzo brojanje do 100 u šaptu će aktivirati mišiće lica i omogućiti tvojoj publici da te bolje razumiju.

Nemoj zaboraviti popiti vode kako ti ne bi ‘puknuo’ glas i - povremeno se osmjehnuti publici.

Sretno!

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja