• Nema rezultata za traženu pretragu

Pri planiranju putovanja pripazi na ove stvari

Putovanje za vrijeme studiranja može biti super uzbudljivo, ali može donijeti i mnogo novih izazova

Kad planiraš ići? Hoćeš li si moći priuštiti putovanje (kad svaku večer jedeš instant noodlese za večeru)? Hoće li ti mobitel raditi u inozemstvu? Nastavi čitati jer imamo najvažnije savjete za tvoja prva samostalna putovanja.

ISPLANIRAJ BUDŽET

Jedna od najtežih stvari kod putovanja je putovanje sa studentskim budžetom. Neke stvari ti uvelike mogu u tome pomoći - studentski popusti, putovanja izvan sezone, itd. Složi si realni budžet - i pridržavaj ga se prije i nakon putovanja! Planiraj unaprijed da možeš izračunati koliko će pojedine stavke koštati i koliko smiješ potrošiti.

ŠTEDI NA KREATIVNE NAČINE

Možeš jeftino putovati i pritom vidjeti sve destinacije koje su ti trenutno spremljene na Instagramu. Putovanje s ekipom i podjela troškova uvijek je dobar način da uštediš. Putuj javnim prijevozom kad god možeš. Istraži koja su odredišta trenutno jeftina ili gdje se nudi jeftiniji smještaj.

A ako misliš da kao student nije realno uštedjeti za pošteni odmor, onda još ne znaš za PBZ e-Kasicu.

e-Kasica je elektronička verzija štedne kasice kojom automatski štediš. Biraj između tri opcije prebacivanja u kasicu: kao fiksni iznos, u postotku ili zaokruživanjem na višu jedinicu.

Tu je i opcija #withSAVE gdje možeš pratiti napredak svoje štednje, a kad dosegneš svoj cilj, jednostavno i lako vratiš novac na svoj tekući račun.

PRIJE PUTA OBAVEZNO…

Provjeri stanje na računu. Ako putuješ u inozemstvo, provjeri sa svojom bankom znaš li sve o međunarodnim naknadama za kartice koje ćeš koristiti. Planiraj podizanje gotovine u lokalnoj valuti kada stigneš na svoje odredište - ili ih unaprijed naruči u svojoj banci ako ideš na duže vrijeme. Gotovina će ti također biti korisna u lokalnim trgovinama i restoranima.

Duplo provjeri kakva ti je situacija s mobitelom. Ne samo u kakvom je stanju, već kakvu tarifu imaš i hoće li ti raditi u drugoj zemlji. Mobilni podaci i naknade za roaming mogu se nevjerojatno brzo povećati pa svakako nazovi svog mobilnog operatera i provjeri koje mogućnosti imaju za putovanja u inozemstvo.

ISTRAŽI MJESTO NA KOJE PUTUJEŠ

Prije nego što uopće kreneš! Naravno da ćeš htjeti isplanirati kamo ići i što sve vidjeti, ali možda također želiš naučiti nešto o kulturi prije samog puta. Svijet je jedno nevjerojatno mjesto prepuno raznolikosti pa će ti puno pomoći ako nešto naučiš o destinaciji na koju putuješ - nekoliko osnovnih fraza poput "Molim", "Gdje je...", "Dobar dan", a ne bi bilo loše proučiti i njihove lokalne običaje.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja