• Nema rezultata za traženu pretragu

Što trebaš znati ako želiš raditi preko SC-a

Donosimo ti vodič s najvažnijim stavkama na koje trebaš paziti.

Upoznaj pravila rada preko SC-a!

Iako će mnogi reći da treba uživati dok si mlad jer imaš kad u životu raditi, sve više studenata se odlučuje za rad tijekom studija. Bilo da tako olakšavaju roditeljima ili samo žele zaraditi dodatni džeparac, prednosti zaposlenja su jasne.

Ako si i ti među onima koji studiraju i rade, sigurni smo da osim pretrpanog rasporeda, imaš i puno nejasnoća vezanih uz rad preko studentskog ugovora. Donosimo ti vodič s najvažnijim stavkama na koje trebaš paziti.

Kako početi?

Prije svega, za rad preko SC-a trebaš imati otvoren žiro račun u banci jer na njega dobivaš plaću. Žiro račun dio je PBZ Indeks plus paketa, u kojem možeš pronaći sve što trebaš. Ovaj račun ti služi za primitak oporezivih prihoda, odnosno onih koji dolaze od tvog rada.

Isplata ne može ići na tekući račun jer je primitak preko Student servisa oporeziv porezom na dohodak, ali samo kad prijeđe određeni iznos. Neoporezivi limit je 3.185,35 EUR (24.000 HRK), a ako prekoračiš taj iznos, prestaješ biti porezna olakšica svojih roditelja. Zbog osnovnog osobnog odbitka od 6.370,80 EUR (48.000 HRK) kojemu se dodaje neoporezivih 3.185,35 EUR (24.000 HRK), iznos nakon kojega se oporezuje zarada studenata jest 9.556,18 EUR (72.001,04 HRK). Ako ostvariš zaradu veću od te, sve iznad tog iznosa se oporezuje kao plaća po stopi od 24 posto i uz odgovarajući prirez.

Što sa studentskim ugovorom?

Studentski ugovor podižeš i sklapaš prije početka rada, i to s izvođačem, posrednikom i naručiteljem posla. Svaki mjesec trebaš novi ugovor pošto se isti zaključuje za svaki kalendarski mjesec. Studentski centri većih gradova već su omogućili online podizanje ugovora:

SC Zagreb

SC Split

SC Osijek

SC Rijeka

Ako tvoj grad studiranja nije među njima, svakako na stranicama SC-a provjeri imaš li mogućnost rješavanja ugovora u nekoliko klikova.

Koja su moja prava?

Studenti tijekom rada dođu u susret s raznim profilima poslodavaca – od onih koji nadziru svaku kretnju, preko neugodnih do onih nezainteresiranih. U svakom od takvih slučajeva imaj na umu svoja prava; primjerice, zakonski imaš pravo na 50-postotno uvećanje naknade za sate rada na dan državnoga blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i za rad nedjeljom, a zakonski imaš i pravo na pauzu tijekom radnog dana. Poslodavac ti plaću treba isplatiti najkasnije 15 dana nakon odrađenog posla, u suprotnom ti posrednik (SC) treba pomoći s ostvarivanjem naplate.

Sve te i još puno drugih, bitnih informacija definirane su Zakonom, kojeg svakako pročitaj ako radiš ili namjeravaš raditi tijekom studiranja.

Uz sve brige koje donose posao i studiranje, nemoj se stresirati i oko svojih bankovnih poslova. Ugovori PBZ Indeks plus studentski paket – u njemu dobiješ žiro i tekući račun, Visa Inspire debitnu karticu, Visa Student karticu koja ti donosi limit potrošnje od 270 eura, a uz PBZ digitalno bankarstvo imaš banku na dlanu kad god to poželiš. Ovo su samo neke od pogodnosti, a ti ne čekaj nego već danas ugovori paket skrojen po mjeri svakog studenta!


 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja